el reportatge

Els amics del castell

Reivindiquen en la trobada de Burriac que s'ampliï l'espai d'Argentona dins el Parc de la Serralada Litoral

des de tots els vessants. A la trobada, hi van pujar prop de 150 persones des del costat de Cabrera i també des d'Argentona. Es va homenatjar Joan Bartrés, una de les persones més grans que havia pujat a peu, amb gairebé 89 anys, i també el més petit, Bernat Bassa, de 6 mesos.


A la mateixa hora, des de Cabrera i Argentona, sortien els veïns que cada any es troben dalt del castell que els separa. Van ser prop de 150 persones les que es van reunir una vegada més al cim del turó de Burriac en la trobada que organitzen les entitats culturals i ecologistes Turó dels Dos Pins-Fundació Burriac, Yuuuusssa i l'entitat Natura, coincidint amb el segon diumenge de juny. La darrera, però, va ser especial perquè era la desena trobada que feien els que ja s'autoanomenen amics i amigues del castell de Burriac. Hi havia més gent que mai i, com és tradicional en aquesta sortida, en arribar va haver-hi recompensa per a l'excursionista de més edat i el mes jove. El veí de Cabrera, Joan Bartrés, va ser l'homenatjat de més edat, que amb els seus 89 anys va fer tota la pujada pel que es coneix com la via d'Argentona. Els que hi anaven des de l'altre costat van triar aquesta vegada el camí des de la Font del Ferro, buscant les ombres per no defallir amb la calor. Precisament aquest cap de setmana s'havia alertat de les altes temperatures i de la perillositat de risc d'incendis a la comarca en un moment en què ja s'han activat els dispositius d'emergència.

Amb les vistes panoràmiques des de dalt del castell els representants de l'entitat ecologista Natura van aprofitar per reclamar que s'ampliï la zona de protecció d'Argentona dins el Parc de la Serralada Litoral. Segons va explicar l'ecologista Oriol Bassa, tot i que s'acaba d'ampliar la zona forestal també reivindiquen que s'inclogui dins la protecció del parc la zona agrícola del marge esquerre de la riera, tocant a Sant Jaume de Traià, que, tot i que els pagesos la volen preservar, quedaria un espai blindat del tot. A l'acte també hi eren presents els alcaldes de Cabrera, Jaume Borràs (CiU), i el d'Argentona, Pep Masó (TotsxArgentona). Des d'aquest indret privilegiat, el naturalista Oriol Bassa va fer una interpretació del paisatge i del territori que es pot divisar des de tan amunt. Els assistents, que van seguir amb tot detall les explicacions, van demanar que l'any vinent es faci una altra interpretació en aquest cas sobre el patrimoni històric i arqueològic del castell i el seu entorn, a càrrec del responsable de la Fundació Burriac David Farell. La trobada va finalitzar com sempre entonant el cant de L'estaca i Els segadors. En acabar, els organitzadors van repartir a tothom qui era a dalt un record de la fotografia commemorativa de l'edició de l'any passat i se'n va fer una de nova del grup per entregar-la l'any vinent.

El motiu de celebració de la desena trobada va ser doble, ja que l'entitat Natura també està d'aniversari. Fa vint anys que aquesta entitat d'Argentona es va crear amb l'objectiu de sensibilitzar en l'educació mediambiental. A més de les publicacions i actes informatius, la propera trobada dels ecologistes tindrà lloc a Vallgorguina l'últim cap de setmana de juny, on se celebra una festa per conèixer i netejar l'entorn de la riera, on faran una plantada popular d'arbustos de ribera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.