Professionals i veïns volen més control a les perruqueries xineses de l'Eixample

Una plataforma de 371 perruquers artesanals, acabada de crear, es queixa de competència deslleial

Com a resposta a la proliferació de perruqueries xineses, s'acaba de crear a Barcelona una plataforma en defensa de la perruqueria artesanal, que aplega 371 professionals del sector. «Volem defensar els nostres interessos, que tothom treballi amb els mateixos drets i horaris, dins la legalitat, i posar fi a la competència deslleial», assegura Miguel Griñó, portaveu de la plataforma, que en l'audiència pública de l'Eixample, abans-d'ahir, va reclamar a la regidora del districte, Assumpta Escarp, mesures en relació amb la situació que viuen. Segons Griñó, algunes d'aquestes perruqueries regentades per xinesos «rebenten preus» i això està produint una baixada en el negoci de la resta del sector. A més, hi afegeix que el fet que algunes d'aquestes perruqueries ofereixin serveis sexuals està esquitxant el seu «honor professional».

En la mateixa audiència pública, l'associació de veïns Per un Eixample Sostenible va advertir de l'allau d'obertures de perruqueries xineses, que està provocant una desmesurada concentració d'aquests establiments en aquesta zona sud de la dreta de l'Eixample. Es tracta del nou fenomen que viu aquest barri d'un temps ençà, segons indica l'associació. Charo Martínez, portaveu de l'entitat, posava un exemple gràfic: al carrer de Roger de Flor, al tram entre Alí Bei i Consell de Cent, s'han obert en els darrers temps fins a cinc perruqueries, que s'afegeixen a les tres que ja hi havia. És per aquest motiu que els veïns van reclamar a Escarp que plantegi mesures de regulació, com ara una moratòria en l'obertura de més establiments d'aquest sector, que és el que va fer al seu moment amb els magatzems i les botigues de marroquineria regentats per xinesos, i de la qual després va sorgir un pla d'usos comercials específic per regular aquests nivells de concentració.

En vista d'aquestes queixes, Escarp va intentar calmar els ànims. «Hi ha algunes perruqueries que fan una activitat diferent de la de la llicència i malmeten el nom del sector», va reconèixer, i per això el districte fa tota una sèrie d'inspeccions, que poden derivar en sancions de fins a 5.000 euros o tancaments temporals. «Les que després s'adapten a les llicències poden tornar a obrir», va precisar. Escarp va evitar plantejar per l'elevada concentració d'aquestes perruqueries una moratòria, tal com li reclamaven els veïns, si bé va refermar que continuaran la feina de les inspeccions. «Pot fer una certa sensació d'impunitat perquè passa un temps des de l'acció fins a la sanció, però anirem executant mesures», va concloure, d'una manera pedagògica.

Una vintena de perruqueries xineses, amb expedient obert

Des del gener fins ara, el districte de l'Eixample ha obert un expedient a perruqueries xineses que pressuposa una ordre de cessament. El motiu d'obrir el procés sancionador pot ser des que s'hi faci una activitat diferent de la de la llicència –seria el cas de la prostitució– fins que l'establiment no reuneixi totes les condicions necessàries per poder fer de perruqueria. En aquest darrer cas, quan el propietari demostra que ha fet les obres corresponents, pot tornar a obrir, cosa que han pogut fer quatre d'aquests establiments expedientats.

El febrer passat hi va haver una batuda policial en disset perruqueries xineses de diversos barris de Barcelona per les activitats sexuals que s'hi feien. El problema de les «perruqueries sexuals» es va tractar a l'Ajuntament a l'abril, quan es va aprovar una norma per demanar, en els tràmits d'obertura, una titulació per exercir l'activitat. Una norma, però, que no es podrà aplicar perquè les competències en aquest àmbit són de la Generalitat, que recomana titulació, però no n'exigeix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.