Límits a la festa de Sant Joan a la platja

Un dispositiu especial de neteja i de policia vetllarà perquè el litoral quedi lliure a les sis del matí i es netegi en quatre hores

L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona coordinarà un dispositiu especial de neteja en què treballaran 175 persones amb 58 vehicles que inclouen sis tractors amb garbelladora, sis 4x4 per recollir residus i buidar papereres, tres equips de neteja amb aigua, dos camions recol·lectors de residus, tres camions cisterna, 33 vehicles de suport operatiu i cinc vehicles escombradora. A més, amb la voluntat de contribuir a minimitzar els residus, s'instal·laran al litoral 250 paperers de cartró –que se sumaran a les 420 permanents– i 275 lavabos químics –25 dels quals, adaptats a persones amb problemes de mobilitat–.

A més del dispositiu de neteja, hi haurà sis promotors cívics que informaran les persones que estiguin a la platja de la prohibició d'encendre-hi fogueres, i recordaran la necessitat de respectar l'espai públic. 32 efectius de la Creu Roja hi seran durant la nit, i voluntaris de l'associació traslladaran a les platges el programa Som.nit, que informa dels riscos del consum d'alcohol i drogues.

Les guinguetes de la platja podran obrir fins a les cinc de la matinada, i en cap cas les taules podran excedir l'espai que ocupen habitualment. La Guàrdia Urbana i els Mossos treballaran conjuntament per vigilar el trànsit i les platges i evitar la celebració de festes no autoritzades al litoral. A les sis del matí ordenaran el desallotjament de les platges per permetre el treball del personal de neteja. L'objectiu és que les platges estiguin preparades per rebre els primers banyistes a partir de les deu del matí.

D'altra banda, els Bombers reforçaran en un 19% els seus efectius per evitar incendis. Es preveu un reforç de la sortida habitual de fins a 125 bombers, tres caps de sala, dos caps de guàrdia i tres tècnics de suport. També es reforçarà el nombre d'operadors d'atenció de trucades del 080. Es posarà un especial èmfasi en la vigilància de la serra de Collserola. Enguany s'ha autoritzat l'encesa de 15 fogueres a carrers i places de Barcelona i s'ha inspeccionat 72 casetes de venda de material pirotècnic.

Revetlles al carrer

I pel que fa a l'aspecte lúdic de la nit, els que es quedin a Barcelona podran triar entre 60 revetlles al carrer. L'arribada de la Flama del Canigó i el posterior repartiment cap als diferents districtes donarà el tret de sortida a la celebració de la nit més curta de l'any. Carrers, parcs, places i equipaments socials seran seu de sopars de germanor, encesa de fogueres, balls i concerts.

539 controls de trànsit

D'altra banda, el Servei Català del Trànsit ha establert un dispositiu especial amb 539 controls de trànsit, dels quals 192 seran d'alcoholèmia i drogues, 145 de cinturó i casc, 90 de transports i 112 de velocitat. Per fer-los, es desplegaran 850 Mossos.

REVETLLES POPULARS

Eixample
Carrer Lepant amb Ribes. Foguera i ball.
Parc Joan Miró. Jocs i tallers infantils, arribada de la Flama del Canigó i foguera al llac.
Sants-Montjuïc
Casinet d'Hostafrancs. Arribada de la Flama del Canigó, actuació de diables, sopar veïnal i ball.
Les Corts
Carrer Cardenal Reig. Música i ball.
Sarrià-Sant Gervasi
Centre Cultural Casa Orlandai. Sopar, castell de focs, concert i ball.
Gràcia
Revetlles a les places Rovira i Nord i els carrers Cambrils, Fraternitat, Mozart, Argentona, Joan Blanques, Progrés i Verdi.
Horta-Guinardó
Poliesportiu Can Baró. Arribada de la Flama del Canigó, sopar i ball.
Nou Barris
Plaça Àngel Pestaña. Actuació de discjòqueis.
Sant Andreu
Revetlles al poliesportiu del Bon Pastor, jardins de l'avinguda Meridiana, carrers Sant Narcís, Sant Virgili i Acàcies.
Sant Martí
Revetlles als carrers Rosa Sensat, Marià Aguiló, Doctor Trueta, Sibelius, Meridiana i parc de Sant Martí.
Flama del Canigó
Arribada a les 18.00 al Club de Polo (Diagonal), recorregut fins a la plaça Sant Jaume, lectura del missatge i repartiment de la flama per la ciutat.

L'Estat estudia que qui participi en festes amb foc hagi de firmar un document en què en reconegui el risc

Tresserras diu que «en cap cas» admetrà una norma que faci perillar la tradició
sandra pérez

Aconseguir una transposició respectuosa amb la tradició festiva catalana del foc s'està convertint en una carrera de fons per al govern català i les entitats que representen les colles de diables i bestiari. Confien que l'Estat enllesteixi i enviï l'esborrany abans de final de mes –és a dir, en els propers dies–, però ja s'han reunit per acordar que a principi de juliol es retrobaran per estudiar conjuntament el text i, si no s'adapta a les necessitats expressades pel govern i el sector, hi presentaran al·legacions. Segons el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, «s'han detectat passos positius, com ara la creació de la figura del consumidor expert, però hi ha símptomes que el text arrossega punts negatius de difícil compliment». En aquest sentit, el president de la Federació de Diables de Catalunya, Pep Enric, va destacar que, segons els va transmetre el Ministeri d'Indústria en una reunió mantinguda el 10 de juny passat, l'esborrany inclourà «la sol·licitud d'una autorització per escrit de tot el públic que assisteixi a un acte festiu de foc». Per Enric, aquesta idea té l'origen en l'intent de l'Estat d'encabir tot tipus de festivitats amb foc i pirotècnia a la transposició sense tenir en compte la singularitat de cada una. «En el nostre cas és impossible perquè fem la representació a la via pública. Al final de l'any hauríem de tramitar milions de documents», afegia. En la trobada, també van xocar amb la solució que es dóna a l'existència de colles infantils de diables, ja que l'Estat planteja «una simple autorització dels pares» i les colles reclamen una proposta més concreta definint edats i ús del material. Enric reconeixia ahir la intranquil·litat que viu el sector.

Paraules de tranquil·litat

El conseller va voler transmetre ahir a les entitats tranquil·litat afirmant que «no es pot acceptar que una regulació industrial afecti una activitat cultural participativa i segura». Afirmava que es rebutjarà «la burocratització» de les tradicions amb foc que «funcionen bé i són segures». I afegia: «Ens temem que no s'arribi a entendre la naturalesa festiva de festes com la dels diables.» Per tot això, no descartava convidar representants del ministeri per evitar problemes d'interpretació. La directiva haurà d'estar aprovada abans del gener del 2010.

Es mantindrà la venda de coques

el punt / ACN

Els gremis de pastissers de Catalunya esperen que la venda de coques es mantingui similar a la d'altres anys i que la crisi econòmica no tingui una especial incidència en el consum del dolç clàssic de la revetlla de Sant Joan, si bé es preveu que les famílies s'hi gastaran un 5% menys. Enguany, a Catalunya es vendran aproximadament 1,7 milions de coques, a uns preus que oscil·laran entre els 12 i 18 euros les dolces i els 15 i 17 euros les salades.

La coca preferida pels catalans continua sent la dolça de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la de llardons amb full i la de pinyons farcida de crema. El farciment, però, varia segons els encàrrecs que facin els consumidors i se'n troben també amb cabell d'àngel, massapà, nata i trufa, i fins i tot de més originals com les farcides de melindros amb taronges. Pel que fa a les salades, les més habituals són les coques de recapte amb arengada i llonganissa.

Els pastissers reivindiquen que, malgrat que ja es poden veure coques des de fa dies als supermercats, no tenen la mateixa qualitat que les de les pastisseries, que es van començar a fornejar ahir, i reivindiquen els dolços elaborats amb productes frescos. També recorden que la coca es pot maridar amb cava, vi dolç i xocolata desfeta.

Una hora més de festa

el punt

Els locals d'oci nocturn de Barcelona podran tancar una hora més tard la nit de Sant Joan, ja que l'Ajuntament ha atès la petició dels empresaris associats a la patronal Fecasarm. D'aquesta manera, els bars, restaurants i bars musicals podran tancar a les quatre de la matinada, els cafès teatre i els cafès concert a les sis de la matinada i les sales de festa, sales de ball i discoteques, fins a les set. Els ajuntament d'altres municipis, com ara Girona, Palamós, Salou, Blanes i Platja d'Aro, també permeten allargar la festa aquesta nit, mentre que d'altres com Roses i Banyoles ho han denegat. Des de la patronal es critica aquesta desigualtat i es demana que, en nits com la d'avui, es faci una ampliació automàtica del límit horari «perquè la gent arriba més tard als locals ja que hi ha tradició de fer la festa al carrer».

La pitjor nit per a moltes mascotes

el punt

La nit de Sant Joan és una de les més esperades pels catalans, però no es pot dir el mateix de les mascotes, els gossos i gats que viuen aquesta vetllada com un ensurt continu que els genera un gran estrès. El fort soroll que provoquen els petards i coets estenen el pànic entre molts animals, que intenten fugir d'un soroll que els sembla insuportable. Des de la plataforma Gatera Ja! posen com a exemple que, durant les celebracions de les victòries del Barça, mols gossos es van escapar dels seus propietaris pel soroll dels petards. A hores d'ara, molts encara no han aparegut.

Des de la plataforma de defensa dels animals aconsellen als propietaris dels animals que les mascotes es quedin dintre de les llars, en una habitació on se sentin segurs i que estigui tan allunyada com sigui possible dels sorolls del carrer. En molts casos, els propietaris dels animals espantats se'ls han trobat amagats sota el llit o en els racons més insospitats. Un altre consell és evitar les finestres i portes obertes per evitar que els animals s'escapin i que, fins i tot, es precipitin al buit des d'una certa altura.

Si es treuen els gossos al carrer, aquests hauran d'anar sempre lligats amb una corretja. Es recomana que no se surti al carrer en el moment de major activitat festiva, per evitar que els animals s'espantin. Des de Gatera Ja! s'alerta que fins i tot els gossos més obedients poden canviar de comportament per l'estrès que pateixen, i es poden escapar. I si tot i així no es pot evitar la fugida del gos, per trobar l'animal perdut serà fonamental la identificació pel microxip. Una alternativa per als animals que tenen fòbia als petards és el subministrament d'un tractament veterinari amb tranquil·litzants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.