Societat

L'informe sobre la fuita de partícules a Ascó conclou que no hi va haver impacte radiològic en les persones

L'informe radiològic final referent a la fuita de partícules de la central nuclear d'Ascó que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va presentar ahir al Congrés dels Diputats posa de manifest que l'activitat de les partícules recollides fora de l'edifici de la central va ser de 409 milions de becquerels (MBq) una xifra superior que la que es va suposar inicialment.

El document confirma l'absència de l'impacte radiològic real en les persones. En aquest sentit, Francesc Vallès, diputat del PSC al Congrés dels Diputats, assegura que, malgrat això, el document avala la sanció que l'Estat ha imposat a la central nuclear perquè tot i que afirma que no hi ha hagut impacte real sobre les persones «sí que posa en relleu el que hauria pogut passar».

L'informe també parla de la normalització radiològica de la zona al mateix temps que assegura que no existeixen dubtes que l'origen de l'incident va ser el novembre del 2007, amb la contaminació dels conductes del sistema de ventilació de l'edifici de combustible en fer servir llots radioactius procedents de la descontaminació del canal de transferència de combustible després d'una recàrrega.

El CSN incideix que la central d'Ascó disposava de «suficients elements» tècnics per evitar l'emissió de partícules a l'exterior i considera que no es van gestionar de manera adequada els residus radioactius en el seu origen i en el processament. En aquest sentit, assenyala que en la instrumentació de vigilància de la radiació d'Ascó van detectar «problemes de funcionament», per això el CSN ha demanat al titular que adopti les mesures de millora necessàries. Per la fuita l'Estat ha imposat a la central una sanció de 15,4 milions d'euros, la més alta imposada a una nuclear.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.