Arriba la febre groga del Tour

L'expectació de l'arribada ahir dels equips i la caravana fa preveure avui un seguiment massiu dels ciutadans

El blanc i vermell de la bandera de Girona deixarà pas avui al groc del Tour. L'expectació que va aixecar ahir a la tarda el muntatge del village a la zona de la Copa i els nombrosos ciutadans que passejaven per tot el sector de la Devesa per veure tot el muntatge que acompanya el Tour fa preveure que avui hi haurà un seguiment massiu de la sortida.

Des de fa dies el ciclisme ha acaparat les tertúlies de bars, veïns i amics, arraconant el futbol. La previsió és que la majoria dels ciutadans vagin al matí a la zona de la Copa per veure tot el moviment publicitari, els equips i els protagonistes finals de la prova, els ciclistes. La zona del village estarà restringida a les persones que disposin d'acreditació.

Els ajuntaments fan una crida als ciutadans a portar avui una samarreta de color groc, amb què tradicionalment es reconeix el líder del Tour. La caravana publicitària està previst que surti a quarts de dotze i s'aconsella als ciutadans que vulguin que s'acostin al recorregut per seguir-la, ja que es donaran productes i regals de les marques que acompanyen el Tour. A la zona de sortida també s'hi preveuen fer actuacions castelleres dels Marrecs i dels gegants de la ciutat. També a Cassà els gegants, que celebren els 50 anys, seran uns espectadors d'excepció del pas del Tour.

Tot plegat palesa que la febre groga ja ha arribat.

Hotels plens a la ciutat

El sector hoteler de la ciutat va penjar el cartell de ple als hotels de la ciutat per rebre el gran nombre de persones i professionals que segueixen aquesta prova esportiva. Això sí, els hotelers ja adverteixen que la prova en si només suposa l'ocupació d'un dia i mig i que cal esperar que la repercussió mediàtica de la sortida de Girona aporti beneficis turístics en els mesos de després del Tour.

Un matí complicat per al trànsit

El Tour complicarà molt el trànsit avui als municipis del recorregut d'aquesta sisena etapa entre Girona i Barcelona. Les principals complicacions les trobaran els que vulguin dirigir-se cap a la Costa Brava centre, amb la C-65 tallada i la C-35 tallada des de la costa de l'Alou. La carretera que uneix Sant Feliu de Guíxols i Tossa per la costa també quedarà tallada. En ple mes de juliol també es preveu que el Tour ocasioni problemes a la zona de Lloret i Blanes, ja que la comitiva passarà per les principals avingudes d'aquests municipis, uns carrers que ja habitualment suporten molt trànsit en època turística. La recomanació és evitar agafar el cotxe a les zones on passa el Tour si no és imprescindible.

el contrapunt

Cervellets

XEVI XIRGO

Dimecres els informàvem del «Tour reivindicatiu» que s'havia muntat aprofitant el pas de la prova ciclista per Catalunya. Vaja, de les desenes de pintades reivindicatives que havien aparegut a les carreteres i als seus vorals en un intent que, ni que fos uns segons, les càmeres de televisió enfoquessin un «Freedom for Catalonia», un «Independència», un «No a la MAT», un «Llibertat per a Pòrtules», una senyera o una estelada. Doncs d'aquestes no en veuran ni una. És indignant (o si més no a mi m'ho sembla) que just acabat de publicar el reportatge a El Punt –quina casualitat, no?– ahir una brigada de Carreteres (una camioneta que posava Señales viales acompanyada d'una furgoneta del DPTOP) es dediqués a esborrar-les una per una. Ni molestaven, ni entorpien la cursa ni res de res. Aquesta és la llibertat d'expressió que vol el Tour? Ni el dret a pintar un «Freedom» a terra? Qui és el cervellet que decideix quines pintades són aptes i quines no? I el que dóna l'ordre? Si les pintades haguessin posat «Ànims Armstrong» o «Girona amb el Tour», les haurien esborrat? Temo que tots en sabem la resposta.

El Tour del 1957, a l'Alt Empordà

J.P

Avui no és el primer cop que el Tour passa per la demarcació de Girona, ja que el 1957 la prova va fer una etapa entre Perpinyà i Barcelona que va travessar la comarca de l'Alt Empordà per l'N-II. A Figueres es van aplegar milers d'espectadors a presenciar el pas dels corredors per l'actual avinguda de Salvador Dalí. A la capital empordanesa aquesta nit han pernoctat alguns equips.

Mossos, crema i carmanyola

El Sindicat de Mossos d'Esquadra va emetre un comunicat acusant la Generalitat de vulnerar la normativa laboral per donar cobertura al pas del Tour de França per terres catalanes. El sindicat explica que cada dia treballaran uns 370 agents controlant la seguretat viària. Es queixen que hauran de treballar 12.30 hores sense torns i se'ls recomana portar carmanyola i crema solar per a la jornada.

Concentració a plaça Catalunya

Els Maulets i la CUP han convocat una concentració d'estelades a tres quarts de dotze a la plaça de Catalunya de Girona, un punt per on passarà el Tour. L'esquerra independentista rebutja la prova perquè considera que exemplifica el model d'estat centralista dels que tenen els francesos. Les organitzacions també es queixen que en 24 hores s'hagin despintat els lemes catalanistes del recorregut.

200 municipals ho vetllaran

Els municipis per on passa també hauran de destinar esforços de les seves policies locals. En total, es calcula que a les comarques gironines, uns 200 agents de les policies locals vetllaran per un bon desenvolupament de la prova. A Girona hi haurà un centenar llarg d'agents, que seran reforçat per d'altres de Banyoles, Salt i Sarrià de Ter. A la resta caldrà controlar els camins rurals i els encreuaments.

La catedral, molt poc groga

La voluntat d'il·luminar la catedral de Girona de color groc no va acabar reeixint. Les complicacions amb el focus van fer que inicialment fos més blanca que groga i, amb alguns canvis, la sensació era de color verd. Fins a mitjanit la festa del Tour a les veles de la Devesa tampoc havia aconseguit concentrar gaire gent. Els museus van tancar més tard i feien rebaixes als ciutadans que els visitessin.

La teoria del caos controlat

Els talls de carrers i carreteres dificultaran molt la mobilitat
dani vilà

@A la pàgina web d'El Punt (www.elpunt.cat) podreu consultar els gràfics del pas del Tour per les principals poblacions gironines, en els quals s'especifiquen els carrers tallats avui al trànsit i els horaris.


Paciència. Aquesta sembla la millor recomanació per als conductors desinformats que avui es trobin amb el Tour. La complexitat de l'organització obliga a fer que des de les deu del matí fins les dues de la tarda el recorregut quedi restringit al trànsit. Només els vehicles d'emergència podran obviar aquesta prohibició, ja que a gairebé cada encreuament hi haurà agents que vigilaran que no entrin vehicles als carrers per on passarà la cursa ciclista.

A Girona, una quarantena llarga de carrers quedaran tallats. La rotonda del rellotge de la Devesa és des d'on sortirà la prova pocs minuts abans de la una del migdia, però des de les sis del matí ja s'haurà tallat el trànsit. A partir de les deu també es prohibirà el pas a l'avinguda Ramon Folch, gran via de Jaume I, Sant Francesc, plaça Catalunya, General Mendoza, Ultònia, Migdia, la Creu, plaça dels Països Catalans i la prolongació d'Emili Grahit. Això comportarà que tots els carrers que donen a aquestes vies es converteixin en cul-de-sac. Les zones del Mercadal i el sector entre la Rutlla i Migdia seran les zones més complicades per sortir-ne amb vehicle privat.

Per tot plegat, l'Ajuntament ha reiterat les crides als ciutadans perquè evitin agafar el cotxe privat i aposta per moure's amb transport públic. Tot i això, algunes línies també variaran o quedaran modificades per la prova ciclista. Des de fa dies s'han penjat cartells recomanant no entrar pel nord de la ciutat.

Entrar pel sud o sud-est

Si és imprescindible arribar a Girona es recomana entrar pel sud, encara que es vingui des del nord, ja sigui utilitzant l'N-II o l'AP-7. Un altre consell és deixar els cotxes en zones com el pavelló de Palau o el campus de Montilivi de la UdG i arribar al centre amb transport urbà per evitar complicacions.

Sense alternatives

El Servei Català del Trànsit admet que en alguns punts el pas del Tour no farà possible que hi hagi rutes alternatives en llocs concrets. El govern també és conscient que el talls de carreteres provocaran uns problemes greus en diverses zones, com ara al sector de la Costa Brava centre i sud. A Tossa només es podrà entrar i sortir per la carretera de Llagostera i, a més, coincideix amb el dia de mercat. A Lloret qui vulgui accedir al municipi només ho podrà fer des de la carretera de Vidreres. Tant a Lloret com a Blanes, el pas del Tour suposarà deixar el municipi partit per la GI-682.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.