Set de cada deu llars gironines tenen ordinador i en sis s'usa internet

El Baix Empordà és la comarca catalana on s'utilitza més l'ordinador

L'any 2006, el percentatge de llars de les comarques gironines amb ordinadors era del 61,5%, mentre que el 2008 ja superava el 70%. Així mateix, fa dos anys, el percentatge cases que tenien connexió a internet era del 44% i l'any passat s'arribava a prop del 60%. Les llars amb banda ampla representaven, el 2006, el 30% i el 2008, prop del 50%. I el creixement menys notable ha estat en les llars amb telefonia mòbil, que ha passat del 88% el 2006 al 95% el 2008. «El ritme de penetració de les noves tecnologies de la comunicació i de la informació és bo, està millorant però no és suficient», va manifestar ahir a Girona el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació (TIC), Jordi Bosch.

També va remarcar que el nombre de llars gironines que disposen d'ordinador se situa al mateix nivell que la mitjana de l'Europa dels 15, per sobre de l'Europa dels 25 (70%) i de l'Europa dels 27 (68%). Bosch va explicar que més que ajudar els ciutadans a adquirir un ordinador, des de la Generalitat s'aposta per la política d'estendre les infraestructures a tot el territori de manera equitativa, la promoció i difusió de les noves tecnologies entre la població i la formació dels ciutadans. I arribar a tres àmbits: empreses, institucions i llars.

75%
d'ús de l'ordinador.
Amb un 75,4%, el Baix Empordà és la primera comarca de Catalunya en ús de l'ordinador en els darrers tres mesos. I la Garrotxa, amb un 75,1%, i el Gironès, amb un 73,8%, són la segona i la tercera comarca de Catalunya amb un percentatge més alt de connexions d'internet a la llar. Així mateix, la Garrotxa és la segona en presència de connexions d'internet de banda ampla a la llar (60,3%). El Ripollès és la comarca gironina que registra un índex més baix en l'ús d'internet, amb un 59%, i també és la comarca amb una menor implantació d'ordinadors a les llars, on són presents en un 69,1% dels domicilis. Les raons que els ciutadans addueixen per no usar internet són el desconeixement del seu ús, no saber per què serveix i el preu de la connexió. Sobre aquest darrer punt, Bosch va reconèixer que la connexió a la banda ampla és més cara aquí que en altres països europeus.
3.000
entrevistes.
L'enquesta TIC-Llars 2008 es va fer a partir de 3.000 entrevistes a ciutadans de 16 a 74 anys. La va fer la Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya (Fobsic) i l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). A diferència d'altres estudis, aquest és territorial i l'últim lloc on es presentarà serà a Barcelona.
28%
de compres.
Un 28,6% dels habitants gironins ha comprat per internet alguna vegada. Aquest nivell de compres a través de la xarxa és força similar a totes les comarques. Bosch va admetre que avui en dia «es compra poc per internet» bàsicament per una desconfiança en matèria de seguretat entre els consumidors. No obstant això, Bosch va assegurar que s'està treballant per augmentar la seguretat en el sistema per poder oferir un servei que doni més confiança als usuaris. Va subratllar que les persones que compren per internet se'n mostren satisfetes.
96,3%
de mòbils.
El Pla de l'Estany és la comarca gironina amb una major presència de telèfons mòbils a la llar (96,3%), mentre que a l'Alt Empordà és on tenen una menor presència, amb un 93,5%. Això no obstant, a totes les comarques gironines se supera el 90%. «Catalunya és cada dop més mòbil i menys fixa», va declarar Bosch, tot i que seguidament va matisar que la connectivitat a la telefonia fixa es manté a causa de la crisi. El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació va afegir que, pel que fa a les cobertures, les comarques gironines estan molt ben situades: el 99,8% dels habitants tenen cobertura de telefonia mòbil, el 97,9% tenen cobertura de TDT i el 99,4% disposen de cobertura d'internet de banda ampla. «Com més infraestructura, més connectivitat», va dir Bosch.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.