el reportatge

El balcó més desitjat

El govern de Vilafranca convoca un sorteig perquè nou veïns anònims puguin pujar al balcó per Sant Fèlix

Els metres quadrats «més cars». El balcó s'omple de gent, triada, els dies 29, 30 i 31 d'agost, però sobretot el 30, per la diada castellera. Aquest any la festa tindrà, a més d'aquesta tria, la presència d'altres persones que seran escollides per sorteig. S'hauran d'estrènyer més.

Pujar al balcó de l'ajuntament de Vilafranca del Penedès per veure la festa major de Sant Fèlix és un privilegi per a poca gent. Els administradors de la festa, per un costat, i la institució local, per l'altre, conviden cada any una sèrie de persones a gaudir dels tres dies centrals de la festa més tradicional des del balcó. La imatge serveix cada any per deixar clar on és el poder de la ciutat. El protocol és ferri i el suporten fins i tot els polítics del plenari, que abans d'intentar pujar la tieta o l'àvia al balcó s'ho han de pensar dos cops. La imatge, a partir d'aquest any, començarà a canviar una mica, però no del tot perquè el protocol i el control continuarà sent ferri. L'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, es vol estrenar aquest any obrint encara més l'accés als metres quadrats «més cars» de Vilafranca, i ha anunciat un sorteig perquè nou persones puguin accedir al balcó sense haver de fer-se amic dels administradors o dels polítics de torn. Aquestes nou persones en total –tres el 29 d'agost, tres el 30 d'agost i tres més el 31 d'agost– seran escollides a través d'un sorteig que es farà pocs dies abans de la festa major entre aquelles persones que hagin omplert una butlleta amb les seves dades, que es podrà trobar a partir de dilluns que ve a l'oficina de turisme, situada a la planta baixa de la Casa de la Vila.

El sorteig pretén garantir que les persones que fins ara han tingut la possibilitat de pujar al balcó en aquestes dates no tinguin la temptació d'intentar repetir gràcies al sorteig. Les bases del sorteig deixen clar que un dels requisits indispensables per poder omplir la butlleta de participació és que no s'hagi estat mai regidor, ni administrador de la festa major, ni pregoner, ni convidat al balcó en anys anteriors. Hi podran aspirar totes aquelles persones empadronades a Vilafranca que siguin majors d'edat a partir del dia 29 d'agost d'aquest any, només es podrà omplir una única butlleta per persona i caldrà mostrar el DNI en el moment de dipositar la butlleta a l'urna, que estarà situada a l'oficina de turisme.

D'altra banda, l'alcalde ha anunciat aquesta setmana que, «per retallar despeses prescindibles», l'equip de govern ha decidit suprimir el dinar de festa major que l'Ajuntament oferia als convidats i les seves parelles un cop finalitzada l'actuació castellera del dia 30 d'agost i a la qual assistien l'alcalde i els regidors i regidores amb les parelles respectives. Si encara s'està pendent de saber el nom dels agraciats del sorteig, el que ja es coneix és el nom de les personalitats que els acompanyaran. L'alcalde ha explicat que està confirmada la presència al balcó de l'ajuntament, el dia 30, de Joan Solà, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i que s'hi ha convidat el conseller de Governació, Jordi Ausàs, i Juli Gendrau, alcalde de Berga, una ciutat que ha aconseguit que la Patum sigui considerada Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco, un reconeixement al qual vol aspirar també la festa major de Vilafranca del Penedès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.