LLORET DE MAR (Selva)

Festa major de Santa Cristina

Un ball que alimenta la tradició

Es creu que la dansa de les almorratxes, coneguda popularment com el ball de plaça, se celebra a Lloret de Mar des del segle XVI. És el moment més esperat de la diada de Santa Cristina, al voltant de les vuit del vespre, després de la processó marinera en honor a la patrona, la regata de llaguts S'amorra amorra, la missa solemne i l'estofat tradicional, i que es repeteix també per Sant Elm. Es tracta, sens dubte, d'una tradició que identifica el poble i que senten seva la major part dels vilatans.

Mesos abans, la junta de l'Obreria de Santa Cristina escull, entre totes les sol·licituds, les quatre obreres que representaran el ball. Les quatre noies, juntament amb els nois que elles han escollit, dediquen tot el mes de juliol a preparar el gran dia.

El ball, que fa referència a l'almorratxa, un recipient de vidre que llancen les noies i que, en trencar-se, anticipa que es casaran l'any següent, es tanca amb el popular Toquen a córrer, en què els vuit balladors acaben alineats i corrent al voltant de la plaça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.