La història vista amb ulls de cartró pedra

Les parelles de gegants més emblemàtiques es troben per celebrar els 300 anys dels de Vilanova

El gegant del Pi no va ballar, però va ser un dels elements més reclamats i admirats pels assistents a la inauguració de l'exposició Gegants de museu, una iniciativa única per commemorar els tres segles d'història dels gegants grossos de Vilanova i la Geltrú i que ha permès reunir parelles emblemàtiques de l'imaginari popular. La biblioteca museu Víctor Balaguer acollirà fins a l'1 d'agost aquest particular homenatge a la història que ha retrobat parelles tan emblemàtiques com els gegants de Solsona, els gegants de la Patum de Berga i els gegants d'Olot, que tenen protocols molt tancats i rarament surten del seu municipi. De fet, per fer possible aquesta exhibició de la cultura popular ha calgut que diversos ajuntaments hagin hagut d'aprovar al ple la sortida dels gegants fins a Vilanova i la Geltrú. Per això l'exposició es considera única i difícil de repetir i converteix la capital del Garraf en el centre d'atenció del món geganter.

La inauguració de Gegants de museu va reunir centenars de visitants d'arreu del territori que van poder veure en un mateix escenari els estils més diversos de gegants i fer al mateix temps un repàs a quatre segles d'història: des dels gegants més antics com ara els del Pi i els de Vilafranca del Penedès, que daten del segle XVII, fins a altres de més joves, com ara els de Sitges, que daten de finals del segle XIX.

L'exposició es tancarà el proper 1 d'agost amb un altre dels actes destacats de la celebració dels gegants grossos de Vilanova, una mostra de gegants centenaris en la qual participaran alguns dels que es podran veure aquests dies al museu Balaguer, així com altres gegants amb tradició centenària que han estat convidats expressament per a aquest dia. Aquesta activitat ja formarà part dels actes de la festa major de Vilanova i la Geltrú, en honor a la Mare de Déu de les Neus.

Tres segles sobre les fustes

La geganta Grossa i el gegant de la Porra estan d'aniversari i per celebrar-ho s'han preparat uns mesos de festes i activitats commemoratives que volen convertir Vilanova i la Geltrú en el centre neuràlgic de l'activitat gegantera del país. La celebració va arrencar amb la processó de Corpus, que enguany va recuperar la presència dels gegants per recordar que precisament la participació a una processó similar, però fa 300 anys, és la primera notícia escrita en què se'n té constància. Des d'aquell esdeveniment, la parella ha resistit el pas del temps amb molts canvis en el seu vestuari i en la seva estructura. Els han vestit de diferents colors i amb roba diversa, han portat turbants i perruques, han estat pintats en diferents ocasions i han viatjat molt. Però la parella original no és conserva, perquè, com tantes altres coses, es va malmetre durant la Guerra Civil espanyola i fins alguns anys després no es va poder recuperar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.