Posant color a la nit de Blanes

La pirotècnia guanyadora de l'any passat va obrir el concurs de focs

Blanes fa més d'un segle que celebra focs artificials, tot i que no va ser fins al 1970 quan es va iniciar el concurs de focs d'artifici i es va fer coincidir amb la festa major. El llançament sempre s'ha fet des de la roca de sa Palomera i el concurs té un gran prestigi entre les pirotècnies. L'espectacle també té una gran participació de públic, i l'Ajuntament calcula que aquest any veuran els focs un total de 900.000 persones. De fet, ahir milers de persones van veure l'espectacle des de la platja o des de punts elevats de la població. L'espectacle va complir el temps reglamentari i, segons es comentava, es notava que l'empresa ja havia treballat a Blanes perquè va saber aprofitar molt bé l'espai. Va ser molt destacable l'ús dels coets a mar.

L'accés a la vila

L'Ajuntament de Blanes recomana, a través de la seva web, que tots aquells que vinguin a veure l'espectacle dels focs artificials accedeixin a la vila amb prou temps, perquè bona part dels carrers estaran tallats hores abans. També demana que s'usin els aparcaments habilitats (passeig del mar, zona esportiva i zona industrial, etc.) i que per evitar col·lapses de trànsit no s'intenti sortir immediatament després dels focs. Pel que fa a la seguretat, es recomana que per veure els focs la gent es posi a les platges fora de l'àrea de seguretat.

Pregó amb protesta de fons

El pregó del doctor en biologia Carles Bas va servir de tret de sortida a les Festes de Santa Anna de Blanes, que tenyiran de festa la ciutat fins al pròxim dimarts dia 28. Bas, que està molt vinculat a Blanes, ja que hi ha realitzat investigacions sobre l'impacte de la pesca, va fer un repàs de la seva vida i la seva relació amb la vila, els pescadors i la mar. Bas, que va fer un discurs força extens, va acabar la intervenció amb una reivindicació: «Sóc català, deixeu-me ser blanenc.»

La plantilla de la policia local va complir l'advertiment i es va mobilitzar en protesta pel decret de l'alcalde blanenc que els obliga a fer hores extres durant la festa major. Segons fonts sindicals, la decisió de fer la protesta durant el pregó no es va prendre fins a última hora, perquè continuaven les negociacions amb l'Ajuntament. Tot i això, finalment no van rebre cap proposta nova del consistori i per això van decidir continuar les mobilitzacions. Els sindicats van assegurar que no hi ha cap intenció de perjudicar les festes ni de molestar els veïns, però asseguren que volen que se'ls escolti. Per això, la protesta va consistir en l'encesa d'una traca de petards.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.