Ciutat Vella limita els horaris de nit de comerços que obrien fins a la matinada

La restricció es fa per les molèsties als veïns i els perjudicis a l'activitat econòmica «normalitzada»

Múltiples queixes de veïns que no poden dormir i de comerciants que senten que són objecte d'un greuge comparatiu han mogut el districte de Ciutat Vella a limitar els horaris nocturns d'una part dels establiments que fins ara obrien fins a altes hores de la matinada. Els comerços afectats per la mesura són d'autoserveis, de plats preparats i alimentació personalitzada, i establiments polivalents de menys de 150 m². El districte té 302 establiments d'aquest tipus, i d'aquests, ara en tenen detectats 38 amb llicència que obrien fins a les tres de la matinada, i set més fins a les set del matí. Aquests 45 no podran tancar més enllà de les dotze de la nit.

El fet d'estar oberts fins a altes hores de la matinada provoca aglomeracions de gent al carrer –sovint completades amb el consum d'alcohol a la via pública– i molèsties i sorolls als veïns. «Hi ha establiments que sobrepassen la finalitat de la seva llicència, que abusen de l'epígraf de plat preparat», i això deriva en «un mal ús de l'espai públic, que es converteix en un bar a l'aire lliure», va argumentar la regidora del districte de Ciutat Vella, Itziar González.

Aquest tipus d'establiments comercials estan exclosos de la llei d'horaris comercials, que «formalment no tenen limitació horària», però aquesta mateixa llei obre la porta a restriccions per motius d'ordre públic. I és precisament a aquests motius, als perjudicis que algunes activitats generen als altres comerços i als veïns durant la nit, que el districte s'acull per impulsar el decret d'alcaldia que restringeix l'horari màxim d'obertura a les dotze de la nit. L'alcalde, Jordi Hereu, havia de signar ahir el decret, després es notificarà als negocis i, passats els deu dies legals, entrarà en vigor. A partir d'aquí, segons González, començarà el control per al compliment de la limitació horària. Aquesta mesura té un esperit semblant al de la que ja va impulsar el districte, al seu moment, per frenar una altra problemàtica molt pròpia de Ciutat Vella, com és la proliferació d'apartaments turístics il·legals.

Tot i que els afectats per la mesura, ara per ara, «només» són 45 establiments, segons González tenen «un impacte molt gran en la qualitat de vida» dels veïns. Algun d'aquests comerços tenia oberts expedients d'inspecció. «Les activitats no respectuoses amb la llicència o amb l'esperit de la llicència degraden l'espai públic, nosaltres volem activitat, però interna», va apuntar González, que també va precisar que «no hi haurà impacte en el sector, perquè els comerços majoritàriament actuen bé».

Queixes al Raval

El Raval és el barri on hi ha més establiments afectats per la mesura de limitació horària del districte de Ciutat Vella. Dels comerços amb llicència que tenen detectats que obren fins a les tres de la matinada, quinze són al Raval. I sis més obren fins a les set del matí. La resta es reparteixen entre els barris de Sant Pere, Santa Caterina, la Ribera (12), el Gòtic (12) i la Barceloneta (2). Precisament en diversos punts del Raval han aparegut unes pancartes reivindicatives que exigeixen «un barri digne». Segons Jordi Matador, membre de la plataforma de veïns i comerciants Raval per Viure, que ha impulsat la penjada de pancartes, estan farts d'un cúmul de problemes que han de suportar: sorolls, «una delinqüència cada cop més agressiva», tràfic i consum de drogues al carrer, prostitució o abandonament de brossa a la via pública. Matador va mostrar la seva desconfiança respecte a la mesura que ahir va presentar el districte: creu que «no la faran complir», com «no fan complir les que ja hi ha». L'entitat impulsarà més accions per fer sentir les seves reclamacions.

Ahir la regidora del districte, Itziar González, es va referir a les queixes dels veïns del Raval, que va atribuir en part a les molèsties generades pels establiments oberts fins tard. «Els veïns no poden dormir i això és molt gros, però reconduirem la situació, estem limitant els elements d'irritabilitat i molèsties», va assegurar. Al mateix temps que advertia que «no s'ha de criminalitzar l'espai públic», González va indicar que el districte no vol renunciar «a un centre històric de qualitat, cosmopolita, on el veí se senti orgullós de ser-hi».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.