Volen que s'investigui la mort d'un venedor del «top manta» atropellat a Castelldefels quan el perseguia la policia

Les associacions Sense Papers de Terrassa i Nòmades del Segle XXI van demanar ahir que s'investigui la mort d'Ibrahima, un venedor del top manta senegalès de 30 anys que va ser atropellat mortalment el 13 de juliol a l'estació de Castelldefels platja quan el perseguia la policia local. Les dues entitats i el seu advocat, Pau Rius, van denunciar ahir en una roda de premsa que de moment «no s'ha investigat res» i que a més no han tingut accés a l'expedient dels fets, que es tramita a Vilanova i la Geltrú.

«Esperem tenir més dades la setmana vinent», va afirmar l'advocat, que va afegir que la policia tampoc no ha donat detalls dels fets a la família de la víctima, que feia dos anys que vivia a Catalunya. Segons va explicar Pau Rius, Ibrahima residia a Manresa i feia el trajecte en tren fins a Castelldefels platja per dedicar-se a la venda ambulant. El dia de la seva mort va ser perseguit per una patrulla de la policia local amb altres companys senegalesos, i quan va intentar creuar la via un tren el va atropellar. Segons Rius, de moment encara no han decidit si presentaran una denúncia judicial o es mobilitzaran per denunciar públicament els fets i l'actuació policial, «que criminalitza els que no tenen recursos».

A banda de la informació que obtingui de l'expedient, el lletrat va explicar que un dels punts en què es podria basar una denúncia judicial és la declaració d'un company de la víctima en situació irregular a l'Estat que va presenciar els fets però té por de parlar amb un policia. «Molta gent tem denunciar aquest tipus de fets», va dir Rius, que va explicar que aquest any han estat empresonats més de setanta venedors del top manta.

Despenalitzar el top manta

Les entitats van aprofitar l'acte per denunciar la situació que pateixen les persones que viuen en estat irregular a l'estat. Pau Rius va afirmar que la policia «persegueix les persones sense recursos» i que «part de la societat les criminalitza» per ser immigrants. El lletrat va reivindicar els drets de les persones a moure's «lliurement» i va afirmar que seguiria lluitant junt amb les associacions per tal de despenalitzar el «top manta». Rius va explicar que actualment hi ha en marxa un projecte per reformar el codi penal i que un grup polític (IC-Verds) ha fet una proposta perquè aquesta pràctica deixi de ser delicte. La majoria d'assistents a l'acte eren «top mantes», i alguns d'ells van qualificar el govern actual de «racista». «No podem més. Hem vingut aquí a guanyar-nos la vida i ens persegueixen. No fem res dolent. No podem més», deia un senegalès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.