Els músics de carrer alcen la veu

Denuncien una cacera de la policia per treure'ls els amplificadors i multar-los

«L'amplificador és insuportable en carrers petits.» I justament aquestes molèsties per un excessiu soroll són el motiu que addueix Itziar González, regidora del districte de Ciutat Vella, per prohibir l'ús d'amplificadors als músics de carrer que toquen a Barcelona, i que es concentren bàsicament al centre de la ciutat. «Vam suprimir els llocs conflictius perquè no s'hi pogués tocar, i també vam suprimir l'ús dels amplificadors», afegeix González. Alguns d'aquests punts suprimits s'han substituït per altres espais al Port Vell, que no acaben de satisfer, però, els músics.

La mesura ha estat molt mal rebuda pel col·lectiu de músics, els membres del qual disposen d'una llicència específica del districte de Ciutat Vella –el projecte el condueix el centre cívic de Sant Agustí– per poder tocar. Segons Hugo Montero, president de l'associació de músics i intèrprets de carrer, que participa en el projecte, hi ha uns dos-cents carnets i un seguit de zones concretes atorgats per tocar-hi –es fa per sorteig– i 600 persones estan en llista d'espera. En el darrer mes, «ha sortit la policia a combatre'ns, ens pren instruments i amplificadors i ens fa pagar multes exagerades pels ingressos que tenim», denuncia Montero. Els músics defensen l'ús de l'amplificador amb volums raonables perquè si no, amb el soroll ambiental, no poden fer la seva feina. Per això demanen un temps de gràcia per poder utilitzar-lo i salvar els ingressos d'aquest estiu, i una «normativa justa i coherent». Segons Montero, el soroll ambiental de qualsevol dia al matí en algun dels carrers on toquen supera el soroll que puguin fer els músics.

Durant aquesta setmana el col·lectiu ha fet una recollida de signatures per reforçar les seves reivindicacions, i ahir va fer una concentració mig festiva mig reivindicativa al Portal de l'Àngel, un dels llocs on toquen. Fent servir la seva arma com a reclam, els artistes van demanar el suport dels barcelonins i dels turistes. «No es concep Barcelona sense música al carrer», van assegurar. Els músics esperen allargar la campanya de recollida de signatures fins al mes de setembre.

El districte de Ciutat Vella admet que, abans de l'actuació de la Guàrdia Urbana, hauria calgut un procés de mediació i informació als músics. Per això González apunta que retiraran la multa als músics que han estat multats fins ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.