Els Mossos intensifiquen el patrullatge a les platges per actuar contra els carteristes

Unes noves motocicletes, de major cilindrada, permetran als agents actuar amb més rapidesa davant qualsevol delicte

Com passa cada estiu, les platges de la Barceloneta s'han convertit en l'indret escollit per barcelonins i turistes per desconnectar i combatre (o aprofitar-se, segons els interessos) del potent sol estival. I també, com cada any, carteristes i lladres, en general, intenten aprofitar-se dels banyistes despitats per poder fer el seu agost. Amb l'objectiu de prevenir aquest tipus de delictes –que tècnicament es diuen furts– els Mossos d'Esquadra del districte de Ciutat Vella i la Guàrdia Urbana de Barcelona han elaborat un pla per reforçar la seguretat en les platges del barri. La campanya, que s'allargarà fins ben entrat el mes de setembre, compta amb un reforç dels agents dels Mossos d'Esquadra provinents d'altres regions policials i dels serveis centrals –o unitats especialitzades del cos, com la d'investigació–, que permeten intensificar el patrullatge a la franja marítima i a altres llocs problemàtics del barri, com la plaça del Mar, la del poeta Boscà i el parc de la Barceloneta.

El patrullatge és «més intensiu a les hores punta, quan hi ha més gent a la platja» explica l'intendent Xavier Creus, cap de la comissaria del districte de Ciutat Vella. «Tenim agents uniformats i de paisà a tota la zona» assegura Creus, destacant aquesta importància. Amb els primers «podem prevenir els delictes», mentre que amb els de paisà «actuem ràpidament», es poden «evitar delictes» i «agilitzar» les detencions dels lladres. A banda del patrullatge a peu, el dispositiu de seguretat de la franja marítima es completa amb l'ús, per part dels agents, d'unes motocicletes de gran cilindrada «que permeten agilitzar els serveis» explica l'intendent. Aquests nous vehicles, que s'estan utilitzant durant l'estiu a tota la ciutat de Barcelona, s'han destinat a les zones on es detecten problemes de seguretat, tant per «prevenir» com per actuar amb «rapidesa» quan es comet un fet delictiu. «La motocicleta ens permet arribar al lloc on s'ha produït el delicte molt més ràpid» assegura el cap de la comissaria de Ciutat Vella. «De moment els resultats són òptims» afirma Creus.

Reunions periòdiques

Els dispositius de seguretat i el patrullatge específic es decideixen en reunions setmanals periòdiques en què participa el districte de Ciutat Vella, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona. En aquestes trobades, es valoren els dispositius organitzats durant tota la setmana i es discuteixen els punts més conflictius detectats durant els darrers set dies a les platges i a la franja marítima. A partir del resultat de les explicacions donades pels diferents sectors, es dissenya el dispositiu i patrullatge més específic de seguretat, als quals es destinen el nombre més grans d'efectius possible.

A més d'aquesta reunió, els Mossos mantenen un contacte molt estret amb el teixit comercial i veïnal de la Barceloneta per poder saber de primera mà els problemes de la zona. Segons Creus, les relacions també són «molt fluïdes» amb el gremi d'hotelers i de restauració del barri, que coneixen i col·laboren amb la campanya d'estiu. Pel que fa als hotels, aquest tipus d'establiments han rebut un tríptic amb consells de seguretat que van dirigits als responsables del sector i als turistes allotjats.

Vigilància en els creuers

Els Mossos també han establert mesures de coordinació amb el port de Barcelona per extremar la vigilància quan arriben creuers de luxe en massa. Llavors, la Rambla, el passeig marítim i les parades del bus turístic és quan s'han de reforçar amb la presència d'agents de paisà i uniformats. «Ens interessa que es vegi la presència policial perquè els turistes tinguin la sensació d'estar segurs», explica Creus.

Nova OAC a Barceloneta

Coincidint amb la campanya de seguretat a les platges, els Mossos han obert una nova Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) al número 29 del carrer d'Almirall Cervera. El local –cedit pel districte de Ciutat Vella– substitueix el mòdul que cada estiu s'instal·lava a la zona de platges i, a diferència de l'espai anterior, quedarà instal·lat al barri de manera definitiva. La nova oficina, que és oberta al públic des del passat 8 de juliol, cada dia rep una mitjana de vuit denúncies diàries, segons el cap de la comissaria de Ciutat Vella, Xavier Creus. «La gran majoria són per furts» assegura. Pel que fa al balanç de furts i robatoris comesos fins ara, l'intendent es mostra caut i només assegura que s'està mantenint «la mateixa tendència que en el mes de juny». «Ho valorarem al final de temporada» afegeix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.