Les Santes tornen a castigar els verds

Vilafranca queda a un pas de la gamma extra, mentre que els Capgrossos i la Jove de Tarragona s'estrenen en els nou pisos

Va faltar ben poc perquè l'enxaneta de la torre de nou fes l'aleta, però el primer castell de gamma extra de l'any encara no té signatura. La diada de Les Santes va suposar un pas enrere en la trajectòria d'uns Castellers de Vilafranca a les portes del mes més decisiu. «Hem d'anar amb peus de plom tot l'agost», manifestava el cap de colla, David Miret. De fet, la colla té potencial de sobra per reconduir la situació.

Els verds van atacar la torre després d'un quatre de nou molt correcte. Les manilles no van acabar de trobar-se còmodes, i l'enxaneta, que havia començat l'ascens un pèl tard, va haver d'accelerar el pas. En el moment de fer les tres passes, l'estructura, que ja pujava bellugadissa, va cedir pels pisos superiors. En la repetició, van completar un dos de vuit de circumstàncies, i van afrontar el tres de nou en la tercera ronda. Aquesta vegada, els canvis obligats per la caiguda de la torre els van passar factura, i el tres no es va poder descarregar. Afegit al que havien carregat diumenge passat a Calafell, són dues caigudes consecutives en el tres de nou, un castell en què tenien moltes esperances dipositades. Amb el terç del pilar de sis tocat, els verds van acabar amb un vano de cinc.

L'estrena dels nou pisos

Les Santes tampoc no van ser del tot generoses amb la colla local. Els Capgrossos van començar amb molt bon peu una diada que es va anar torçant. Van sortir de tres de nou, castell que van resoldre amb un xic de treball però sense que arribés a perillar. El quatre, en canvi, de seguida va mostrar símptomes poc positius, i després d'una seca a l'entrada dels dosos va rebre l'ordre de desmuntar-se. «Li falta treball i confiança», assenyalava el cap de colla, Lluís Feliu. Efectivament, la manca de confiança dels més menuts va fer que ja no tornessin a intentar carregar-lo. En la repetició van apostar per un quatre de vuit amb l'agulla que a plaça es va considerar descarregat tot i que l'enxaneta del pilar potser va sortir abans d'hora. Va ser en l'últim moment, i després de descarregar el dos de vuit, que va arribar la galleda d'aigua freda. El pilar de set quedava carregat i una mala caiguda va fer que uns quants castellers haguessin de rebre atenció mèdica.

La Jove de Tarragona va sortir de la diada amb el 40è castell de nou del seu historial i el que ha coronat més lluny de casa. Dissabte a Vilallonga havia fet els deures que el cap de colla havia posat com a condició sine qua non: amb el dos de vuit descarregat, el tres de nou era l'objectiu per a Mataró. Preveient que la segona ronda es podia allargar, el van atacar d'entrada. El castell va pujar amb serenitat, però els terços van estirar-se massa aviat, i quan l'aixecador sortia de la seva posició el castell va fer llenya. La colla va poder refer-se perfectament de la caiguda, i va completar en segona ronda un cinc de vuit de postal. El quatre de vuit i dos pilars de cinc van tancar l'actuació. Jordi Crespo, el cap de colla, va valorar sobretot «la bona reacció de la colla després de la caiguda» i el fet que el tres de nou hagués estat un dels més matiners dels últims anys.

ELS RESULTATS

Vilallonga (dissabte)
C. Vella dels Xiquets de Valls: 4/8, 2/8f, 3/8, v/5
C. Jove Xiquets de Tarragona: 3/8, 2/8f, 4/8, 2 p/5
Xiquets del Serrallo: 3/7, 4/7, 4/6p, p/5
Cervera (dissabte)
Margeners de Guissona: 7/6, 3/7, 4/7, 2/6s, v/5
Salats de Súria: 2/6 (id), 3/6, 4/6, p/4
Mataró
Castellers de Vilafranca: 4/9f, 2/9fm (i), 2/8f, 3/9f (c), v/5
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3/9f (c), 5/8, 4/8, 2 p/5
Capgrossos de Mataró: 3/9f, 4/9f (id), 4/8a, 2/8f, p/7f (c)
Tarragona
Castellers de Lleida: 4/8, 3/8, 2/7, v/5
Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3/7, 4/7, 4/6p, p/5
El Vendrell
Nens del Vendrell: 2/7, 5/7, 4/7a, p/5
Salt
Marrecs de Salt: 5/7, 2/7, 3/7s, 2 p/5
Castellers de Sabadell: 2/6, 3/7, 4/7(c), 2 p/4
Xerrics d'Olot: 2/6, 3/6p, 4/6, p/5
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.