Festes amb bous

Prop d'una trentena de municipis de les Terres de l'Ebre programen bous en unes festes que no deixen ningú indiferent

Les festes amb bous comencen amb el sorteig dels llocs que ocuparà cadascú al cadafal, el muntatge de la plaça i impliquen molt més que córrer davant d'una bèstia. «La gent aprofita per trobar-se, berenar, escoltar la música de les xarangues, xerrar... n'hi ha que ni s'adonen que a la plaça hi corren els bous!», explica Xavier Ulldemolins, un dels impulsors de Tradició Canareva. Aquesta entitat, que ara organitza bous però també exposicions sobre la festa i activitats culturals, va néixer a Alcanar l'any 2002 perquè «per problemes polítics es va deixar de fer el bou capllaçat» i exemplifica el camí que han seguit molts joves, que identifiquen i defensen la festa amb bous amb tradició i identitat del territori. «És la nostra cultura, sempre ho hem viscut i sense bous no sé ni si es farien festes», assegura en Xavier, que diu: «Si no se sent, la passió pels bous no es pot explicar ni tampoc es pot entendre.» Ell és dels que opinen que la crítica vers aquesta festa només es produeix des del desconeixement o per interessos polítics i nega que es maltractin els animals.

Debat

De fet, en el debat sobre aquestes festes els polítics hi tenen un paper difícil perquè són citats a parts iguals per defensors i crítics: uns els acusen de posar-hi traves i els altres opinen que no fan prou per garantir la llei. A més de la legislació vigent, l'any 2005 a les Terres de l'Ebre es va posar en funcionament un manual de bones pràctiques taurines, amb tot un seguit de recomanacions per tal d'aconseguir un equilibri difícil: el benestar dels animals, la seguretat i la festa.

Però aquestes festes no agraden a les protectores d'animals, que continuen vigilant i presentant denúncies per maltractaments als bous. Dora Casadó, del Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal assegura: «Tenim molt clar que els espectacles amb animals són indignes per a les bèsties i per a les persones que hi participen i que, en cap cas, la tradició pot passar per damunt del maltractament. Tantes altres tradicions s'han perdut!»

Bou embolat

JP.R

Es col·loquen dues boles de foc en uns ferros lligats a les banyes de l'animal, que es deixa anar a la plaça durant uns vint minuts.

Bou capllaçat

D.B

Es lliga una corda a les banyes de l'animal i els participants al correbous condueixen la bèstia per un determinat recorregut.

Bou a l'aigua

EFE

Alguns correbous es fan vora la mar, de manera que, perseguint els mossos, el bou acostuma a caure dins l'aigua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.