Societat

La nova llar d'infants municipal de Besalú obrirà el mes que ve amb les aules gairebé plenes

Té 82 places i també donarà servei als pobles de la rodalia

El nou edifici, situat al carrer Jacint Verdaguer, és d'un sol nivell. Té una superfície útil de 848 metres quadrats, repartits en sis aules –amb les corresponents sales de canvis–, una zona de serveis i cuina, un menjador, una cambra per aparcar-hi els cotxets, una sala polivalent i un pati interior.

Projectat pels arquitectes olotins RCR (Aranda, Pigem i Vilalta), és un edifici singular. El perímetre està fet de cilindres de colors i a l'interior hi ha poques parets d'obra i, en canvi, molt de vidre, la qual cosa permet que la llum penetri a gairebé tots els espais. També crida l'atenció el terra, que és d'un material sintètic tou.

Més capacitat

Quan el projecte ja estava redactat, pensat per a 64 places, es va detectar un increment de la demanda, en part perquè es va decidir que la llar d'infants donés servei també als pobles de la rodalia, amb els quals Besalú està preparant la creació d'una mancomunitat de municipis. Aleshores es va arribar a un acord amb la Generalitat perquè la capacitat augmentés fins a les 82 places definitives. Això va obligar a retocar els plànols per encabir una aula més. El pressupost és d'1,2 milions, que es cobreixen principalment amb diners de la Generalitat i de la Diputació. Hi treballaran sis educadores, quatre auxiliars, un conserge i un cuiner.

Arran de l'estrena d'aquest edifici, l'antiga seu de la llar d'infants es destinarà a altres usos públics. Com que els pisos que s'ocupaven estan situats a tocar de cal Tronc (un edifici molt cèntric que s'està condicionant com a equipament cultural), s'estudia donar-los uns usos socials i culturals.

Sostenible

Al marge de les qüestions estètiques, l'edifici projectat per RCR és innovador des del punt de vista tècnic perquè s'utilitza la geotèrmica (l'aprofitament de la calor i el fred provinents del subsòl) per proveir els sistemes de calefacció i de refrigeració. A fi d'aïllar l'edifici de l'exterior, la coberta està equipada amb un «coixí» tèrmic. Tot plegat busca l'eficiència i l'estalvi energètic.

L'estrena de la llar d'infants comportarà una altra novetat: la posada en pràctica d'un programa d'alimentació ecològica als menjadors d'aquest centre i de l'escola Vilarrasa, en col·laboració amb el Departament d'Agricultura. En part, és degut precisament a aquest projecte que la llar d'infants s'ha dotat d'una cuina, a fi que els aliments no s'hagin de traslladar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.