Baixa el turisme jove a Barcelona

El nombre de visitants de la ciutat que tenen entre 18 i 34 anys s'ha reduït un any més, a favor del turista de més edat

No és una tendència nova, però el cert és que ara es consolida amb força: una mica menys de turisme jove –d'entre 18 i 34 anys– que visita Barcelona, i, en canvi, més turisme de més edat (a partir de 45 anys). Segons les dades d'una enquesta feta pel Consorci de Turisme de Barcelona, en els últims tres anys la franja de visitants d'entre 18 i 24 anys ha passat de significar un 7,8% (el 2006) a un 3,8% (el 2008, l'última temporada) del conjunt de turistes. La caiguda encara és més gran en el cas dels turistes que tenen entre 25 i 34 anys: el 2006 els que estaven compresos en aquestes edats suposaven un 33,2% del turisme a Barcelona, i ara signifiquen un 20,8%.

Si hem quedat que el turisme ha tornat a repuntar a Barcelona en el darrer trimestre, com surten els números? Doncs per l'augment de l'arribada de turistes de més edat. L'augment més significatiu és dels que tenen entre 35 i 44 anys: ara són un 37,4% del total, i ocupen el primer lloc, però fa tres anys eren un 31,4%. De l'any 2007 al 2008, han pujat totes les altres franges de turistes d'edat més avançada, a partir de 45 anys. Així, el grup de 45 a 54 anys és dels que més pes específic ha guanyat en els últims anys. Lligant amb aquesta radiografia bàsica que feia el Consorci de Turisme de Barcelona, hi ha el perfil dels acompanyants: vénen a la ciutat menys viatgers en grups d'amics, i per contra, augmenten significativament els que viatgen amb parella.

Sigui com sigui, aquestes dades fan de difícil contrastar quan es va a un dels centres d'arribada i de sortida de turistes joves a Barcelona: l'estació del Nord d'autobusos, on, la setmana passada, i depenent de les franges horàries, es repetien les onades d'arribades i sortides de turistes i les cues a l'hora de demanar informació a una petita taquilla d'informació turística, on demanar les primeres orientacions bàsiques de supervivència a la ciutat. Allà, per exemple, hi havia dues turistes italianes, la Francesca i l'Alessia, de 21 i 20 anys, respectivament, acabades d'arribar de Roma, via l'aeroport de Girona. Pensen estar-se a Barcelona cinc dies. No duen res gaire preparat, excepte l'allotjament (s'estaran en un alberg de joventut) i l'únic lloc que, de primer, tenen al cap per visitar, la Sagrada Família.

L'alberg juvenil és una tria comuna entre aquest tipus de turistes. Aquí, segons els operadors, la part més important de turistes són nord-americans i australians. El segon gran grup són els europeus, i dins d'aquest, els anglesos, francesos i alemanys. Segons indiquen els operadors, de mitjana, s'estan a la ciutat entre tres dies i tres dies i mig, i les reserves són per una mitjana de dues persones i mitja.

«Ho hem vist tot ple d'obres»

Amsterdam, Marràqueix, Saragossa, Marsella, Casablanca, Fes, Andorra, Lloret, Pals, Vielha o l'aeroport de Girona. Són algunes de les destinacions dels trajectes que surten de l'estació del Nord d'autobusos, a Barcelona, que aquests dies registra un tragí constant. Aquesta diversitat de destinacions també es tradueix en un tipus de viatger molt variat, que tragina, això sí, maletes amb rodes –que s'imposen per golejada a les motxilles– amunt i avall, aguantant la canícula com poden. És cert, però, que, en el conjunt de l'estampa, la gent jove hi domina.

La Laura i la Jessica són dues noies italianes de 26 i 21 anys, respectivament, que esperen l'autobús que els portarà cap a l'aeroport de Girona. Marxen de Barcelona després d'haver-hi estat una setmana –abans havien estat a Madrid– i comenten algunes de les coses que els han sorprès de al ciutat: que hi ha «massa italians» i la quantitat d'obres. «Ho hem vist tot ple d'obres, també a prop de la Sagrada Família», comenta la Laura, en referència als treballs del TAV que ja han començat al voltant del temple. La ciutat, pel seu gust, «una mica cara», diu la Laura. És clar que admeten que tots els àpats els han fet a les rodalies de la Rambla o la Rambla mateix, i que s'han allotjat molt a prop del passeig barceloní.

Un xicot belga de 27 anys, l'Abdel, marxava de Barcelona després de ser-hi per quarta vegada. Explica que ha fet totes les visites típiques –enumera el parc Güell, la Rambla, la Sagrada Família...– i que un dels màxims plaers que s'han ofert amb el seu amic ha estat un plat de cargols a la Barceloneta. Com altres joves que fan una llarga ruta, l'Abdel, després de passar per Barcelona, continuarà de viatge per Avinyó i Niça.

Però el turista jove és també molt heterogeni. I això ho demostra, per exemple, el cas d'en Lei, un noi xinès de 23 anys, que està estudiant a París. Ha aprofitat la proximitat amb Barcelona i que aquí hi té un bon amic, per venir a la capital catalana per visitar-la un parell de dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.