El govern rebutja regularitzar la prostitució tot i que la majoria de consellers ho aprovarien

El debat va ocupar més d'una hora de la reunió de govern d'ahir, amb l'absència del conseller d'Interior, Joan Saura

Era totalment previsible que el debat sobre la regularització de la prostitució sortiria en la reunió del Consell Executiu d'ahir. Una altra cosa és que pocs preveien la possibilitat que el tema el posés damunt la taula el mateix president José Montilla, com va ser. Montilla va evidenciar la falta de consens social i polític sobre la regularització de la prostitució i per això es va mostrar partidari de no impulsar la iniciativa legislativa des del govern. Però el debat va donar peu a la intervenció de diversos consellers, la majoria dels quals, a diferència de Montilla, es van mostrar obertament partidari de la regulació i de la recuperació de l'avantprojecte de llei deixat per Montserrat Tura ara fa tres anys com a punt de partida de la discussió. A més de Tura, segons ha pogut saber aquest diari, ahir es van afegir a la proposta de regularització tres consellers socialistes més: la titular de Salut, Marina Geli; el d'Educació, Ernest Maragall, i la responsable de Treball, Mar Serna, que va ser la que va expressar més dubtes. Els altres dos consellers que van intervenir per donar la seva opinió, també favorable a la regularització, van ser els republicans Josep Huguet, i la titular d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila. La discussió es va fer amb la notable absència del conseller d'Interior, Joan Saura, que no va assistir a la reunió del Consell Executiu perquè es trobava a Madrid «per coses importants», segons van precisar fonts del seu gabinet. Malgrat el suport majoritari expressat pels consellers a la proposta de regularització, el president Montilla va suggerir que ara no és el moment d'impulsar cap iniciativa legislativa perquè portaria massa temps i es va limitar a prendre el compromís personal d'impulsar la comissió transversal constituïda a principi de legislatura i que des de llavors s'ha reunit en comptades ocasions. Aquesta comissió està integrada pels departaments d'Interior, Salut, Acció Social i Treball, i la coordina directament Presidència. José Montilla i bona part de l'actual direcció del PSC són reticents al model de regularització que proposa l'esborrany Tura perquè tradicionalment els moviments feministes que han estat fidels a aquest partit són partidaris de l'abolició de la prostitució. Una posició que coincideix amb la del PSOE, com ho demostra el fet que a l'Estat espanyol en aquests moments hi ha un gran buit legal respecte a la prostitució, ja que es penalitza l'explotació de les dones però no l'exercici de l'ofici ni l'existència de prostíbuls. Igualment tampoc no existeix cap tipus de limitació dels llocs on es poden exercir els serveis sexuals remunerats, tret dels municipis com Barcelona, que disposen d'una ordenança específica que malgrat que prohibeix oferir-los i exercir-los a la via pública tampoc no ha acabat complint les expectatives. L'esborrany Tura proposa limitar l'exercici de la prostitució a locals autoritzats.

L'Institut Català de les Dones reclama un debat serè

La president de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, va reclamar ahir que el debat sobre la prostitució es faci des de la seriositat i la serenitat, i sense caure en la frivolitat. En declaracions a aquest diari, Selva va assegurar que la complexitat del fenomen del sexe de pagament requereix la intervenció de l'administració des de diferents sectors: l'accés de les prostitutes als serveis bàsics, els problemes de seguretat pública i convivència ciutadana, els drets laborals i els temes legals, sobretot els relacionats amb la llei d'estrangeria. «Es tracta d'arribar als acords necessaris per activar iniciatives que resolguin problemes de convivència, però que respectin alhora els drets de les dones que exerceixen qualsevol tipus de prostitució i atenguin les seves necessitats», va afegir Selva. La presidenta de l'Institut Català de les Dones assegura que la seva institució no ha parat de treballar en aquest sentit, tot i que amb discreció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.