ENRIC SUCARRATS

DIRECTOR DE LA FUNDACIÓ JAUME CASADEMONT

«Volem potenciar les col·laboracions»

El nou responsable aposta per obrir la fundació a la participació de particulars i empreses per potenciar els projectes que hi ha en marxa i engegar-ne de nous seguint la filosofia del fundador: dedicar una part del temps propi a treballar per la societat

Procedent del món de la gestió i l'organització industrial, Enric Sucarrats (Manresa, 1976) és des de fa pocs mesos el nou director de la Fundació Jaume Casademont, que comença una etapa nova.

–Cap on porta aquesta nova etapa?
–«Busca consolidar la bona feina que s'ha fet durant aquests dos anys, sota la direcció de Tina Casademont, i créixer. Ara la fundació decideix incorporar un gestor extern a la família i amb un perfil professional adaptat a les necessitats de la gestió del dia a dia.»
–Ara mateix, quines són les línies engegades?
–«Hi ha uns objectius molt amplis que abracen diferents camps, amb un nexe comú, que és el compromís amb la societat, voler participar i millorar la societat. Un dels objectius és crear xarxa, xarxa real, que són gent i empreses que col·laborin amb la fundació i que ajudin en el finançament.»
–Quin tipus de col·laboració cal?
–«Seguint la filosofia del fundador, no té cap sentit que la fundació camini sola. Volem implicar-nos en la societat i, per tant, implicar la societat, empreses, la universitat i que els projectes es facin conjuntament. Volem potenciar aquestes col·laboracions, volem tenir-ne més i, a més, ara volem fer consolidar els Amics de la Fundació, persones que a títol personal o d'empresa col·laborin finançant els nostres projectes. Fins ara ens hem dedicat a dotar la fundació de contingut. Ara volem ensenyar aquest contingut, per això, entre altres coses, hem editat una memòria, tenim un web (www.fundaciojaumecasademont.cat) i volem convidar la societat a formar-ne part.»
–A quin perfil d'empresari, o de particular, li pot interessar?
–«És obert a tothom. S'hi pot participar amb donacions voluntàries o bé aportant hores o projectes concrets i no diners. Evidentment, hi ha una part important de persones que van estar vinculades amb en Jaume Casademont, però volem anar més enllà, perquè segur que hi ha molta gent que sense haver-lo conegut ni saber qui era pot compartir aquests valors.»
–Quins valors?
–«Jaume Casademont deia que tothom hauria de dedicar una part del seu temps a treballar per la societat, voluntàriament; doncs aquests valors són els que fomentem. Impulsar projectes que ajudin a cobrir mancances que té el sistema, i que aportin valor afegit a la societat i al territori. Perquè un altre pilar és el treball per al territori. Hi ha altres organitzacions que treballen per a països del Tercer Món. Nosaltres treballem per al nostre territori.»
–Les línies de treball?
–«El que segurament està tenint més ressò és el projecte Educar Menjant, beques a iniciatives que promoguin l'educació en hàbits alimentaris o en entorns infantils. És realment una necessitat. El sistema educatiu no preveu l'educació alimentària i, paral·lelament, ens estem trobant amb uns índex d'obesitat infantil i amb uns problemes de trastorns alimentaris que es podrien qualificar d'epidèmies. És un projecte destinat als nens, però sobretot als educadors, i quan diem educadors volem dir mestres, pares i mares i tota aquella gent que treballa en l'entorn infantil. Recentment hem incorporat en el jurat el cuiner Joan Roca, i ja hi teníem l'Isma Prados, i també Dipsalut, l'organisme de la Diputació dedicat a la sanitat, i tancarem acords de patrocini amb empreses privades. Aquest és el projecte que creix més de pressa.»
–Quins són els altres?
–«Hi ha la Butaca Jaume Casademont, que es fa a La Mercè. Convidem personatges de relleu internacional perquè vinguin a Girona a fer un debat, una conferència, per exposar la seva temàtica.»
–I el Baròmetre?
–«El Baròmetre és un projecte que aquest any farà un salt important. És una col·laboració amb la Càtedra de l'Empresa Familiar de la UdG, amb professionals de la investigació que estudien el món empresarial buscant les singularitats d'aquest sector empresarial. S'han editat ja dos estudis, i ara ja hi ha un equip molt potent treballant en un estudi que es presentarà al novembre, que entra de ple en la situació econòmica actual i perspectives de futur de l'empresa familiar. Per primera vegada l'àmbit d'estudi no és només gironí sinó tot Catalunya.»
–Alguna conclusió que es pugui avançar?
–«Encara no, es tracta d'establir si l'empresa familiar és més resistent o no al canvi sobtat de l'economia, si s'han basat més en recursos propis que no pas en finançament extern.»
–Hi ha també una vinculació amb Bescanó, el lloc d'on arrenca l'activitat dels Casademont.
–«El premi literari Bescanó és un projecte que arribarà a la quarta edició. Des de bon començament la fundació va tenir clar que havia de tenir un lligam amb el poble i com que toquem temes culturals vam decidir col·laborar amb l'Ajuntament en l'organització d'aquest premi literari.»
–Hi ha més projectes en perspectiva?
–«Hi ha diferents projectes a la coctelera, que en dic jo. També té a veure amb el fet de trobar els col·laboradors adequats. Un dels que estan més avançats és l'IN2. En lloc de becar investigadors catalans perquè se'n vagin a l'estranger, el que volem fer és anar a buscar investigadors que són a fora i fer-los venir a Girona perquè treballin amb els investigadors locals. I, a més a més, la nostra intenció és que aquests que vinguin siguin catalans que han hagut de marxar perquè a fora han tingut més oportunitats, i fer-los retornar durant un temps. Treballem especialment en el sector de la tecnologia agroalimentària i buscarem gent que vingui aquí a treballar als centres de recerca, com ara l'IRTA, a donar classes a la universitat i, per què no, a treballar amb empreses gironines del sector. Especialització en un tema i retorn de talent. De la mateixa manera que el fundador havia tocat molts camps, tenim idees per fer coses relacionades amb l'esport, amb la cultura popular, amb la formació empresarial, que necessiten el seu camí, i primer cal tenir clar els continguts i objectius, buscar els socis i col·laboradors, i a partir d'aquí engegar-ho.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.