Els gegants que agraden a Reus

El Negre i la Negra celebren 20 anys, després que els originals fossin rebutjats per la ciutadania. Ara estan integrats a la col·lecció de gegants que representen les cultures del món

Els primers gegants negres que hi va haver a la ciutat de Reus no van agradar. No encaixaven amb l'estètica dels que ja hi havia: els Vitxets, els moros, els indis –que tenen una història de més de 200 anys– i els japonesos –que es van fer els anys 50–. El Negre i la Negra originals van ser encarregats a un taller de València especialitzat en falles i quan van arribar a la capital del Baix Camp no van tardar a ser desaprovats pels reusencs perquè «no es complementaven amb la resta de la col·lecció», que vol representar les diferents cultures del món, i se'n van encarregar uns de nous. Així ho explicava Salvador Palomar, expert en cultura popular. Els actuals doncs, així com els japonesos, són obra de l'escultor local Ramon Ferran, que va saber integrar-los al conjunt «perquè no lligaven amb la resta», ja que fins i tot havien rebut alguna xiulada per part del públic. Ara, els primers resten a l'ombra guardats en un magatzem municipal perquè, a més, tenien un problema estructural.

El gegant negre pesa 46 quilos, fa 2,93 metres d'alçada i té una fesomia africana, mentre que la geganta negra pesa 49 quilos, fa 2,90 metres d'alt i té un aire més caribeny, i ambdós van vestits amb roba de seda natural. Enguany celebren el seu 20è aniversari, després que per subscripció popular s'arribés a la conclusió que en calien uns de nous. Surten tres vegades l'any acompanyats de la resta de gegants i la mulassa i la mulasseta gràcies a l'activitat de la colla gegantera –que està integrada per una vuitantena de persones–, tot i que els compromisos amb altres pobles i ciutats fa que s'arribin a fer una desena de sortides.

Aquest és el cas de la participació de la colla gegantera a l'homenatge a Joan Amades que es farà el 27 de setembre a Barcelona. Hi són convidats elements del seguici popular de tot Catalunya, com ara nans, gegants, diables, i altre bestiari. El Negre i la Negra seran els encarregats de ballar davant tot el públic en representació dels gegants de tot el país.

Ara que són festes, els reusencs podran veure com s'exhibeixen durant el toc de festa, quan surten els elements del seguici festiu, demà des del campanar a les 19.00 h.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.