La residència diocesana de Tortosa guanyarà 40 places amb l'ampliació

El Bisbat comença les obres a l'octubre, amb l'objectiu d'atendre millor els ancians amb demències

«La nostra vocació és seguir atenent els ancians més necessitats; però volem fer-ho adequant-nos als temps actuals i a la normativa», va explicar ahir el president del patronat de la residència Sant Miquel Arcàngel, mossèn Josep Maria Membrado. En aquesta línia, va remarcar que les instal·lacions actuals són insuficients i que per cada deu persones de la llista d'espera només tenen una plaça disponible. «Després de pensar-hi molt, ja tenim el projecte i les obres podrien començar el mes que ve», va assenyalar Membrado. Així, el vicari episcopal d'economia va detallar que l'actual residència diocesana té 90 places, 30 de centre de dia i 12 de sacerdots. Des del 1997, el centre és col·laborador de la Generalitat, i 70 de les places de residència són públiques. Després de les obres, la residència tindrà 40 places més per a interns i 20 places més per als usuaris del centre de dia, que també es renovarà. «Del total de 150 places que tindrem al final, entre 30 i 35 hauran de ser privades, si volem que la residència siga sostenible», va concloure.

La col·locació de la primera pedra de les obres, així com la presentació del projecte a les autoritats, es farà el 29 de setembre, durant els actes en honor de sant Miquel Arcàngel. El projecte preveu una ampliació de més de 2.600 metres quadrats, fins a arribar a un total de 9.109 metres quadrats edificats. La distribució del nou edifici, amb façana al carrer Barcelona, preveu un semisoterrani, una planta baixa i dues plantes. Hi haurà la nova administració, l'arxiu, els despatxos, la sala d'actes, els vestidors, el nou centre de dia, 24 habitacions dobles, una farmaciola i una sala polivalent. A més, cada planta tindrà un menjador, per no haver de desplaçar els residents. «És més fàcil transportar un carret amb el menjar que 30 persones, algunes amb problemes de mobilitat», va dir Membrado.

Afate celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer amb una jornada mèdica

GUSTAU MORENO

L'Associació de Familiars d'Alzheimer de les Terres de l'Ebre (Afate) ha organitzat diversos actes i una jornada mèdica amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer. Les activitats començaran avui a la tarda, amb una missa a l'església dels Dolors, al barri del Temple, en record dels malalts morts durant l'últim any. En acabar hi haurà un berenar, a la seu d'Afate, per a tots els socis i simpatitzants de l'entitat. Els actes seguiran dissabte, 26 de setembre, amb la XIV Jornada sobre la Malaltia d'Alzheimer, que començarà a tres quarts de deu del matí a la sala d'actes de la Cambra de Comerç. Durant la jornada, la presidenta d'Afate, Anna Algueró, farà una valoració de la nova activitat d'atenció fisioterapèutica a domicili. Tot seguit, hi haurà les conferències Reeducació funcional d'una persona amb Alzheimer, a càrrec de Jorge Rolando Medina, i La persona amb malaltia d'Alzheimer a casa i a la institució, per Eulàlia Cucurella. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, farà la cloenda de la jornada.

L'Alzheimer i els «nous pobres»

GUSTAU MORENO

L'actual residència Sant Miquel Arcàngel la van crear el 1879 les Germanetes dels Pobres, que van ser a Tortosa fins al 1985, quan van marxar per falta de vocacions. Tot seguit, l'antic asil de les Germanetes va ser assumit i convertit en residència pel Bisbat, que fins al 1997 va tenir la col·laboració de les Germanes de la Consolació. Fa tres anys, el patronat de la residència va encarregar l'atenció dels residents a personal no religiós, i actualment el centre té uns 70 treballadors. «Anem cap a una major professionalització, amb més mitjans tècnics i amb més formació i suport psicològic per als cuidadors», va remarcar el president del patronat de la residència. A banda, Josep Maria Membrado va destacar la funció social del centre, ara que apareixen «nous tipus de pobresa», per l'envelliment de la població i malalties com ara l'Alzheimer. «El més pobre és qui no sap qui és, ni on és», va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.