Societat

Tortosa tolera almenys cinc cartelleres il·legals, quatre mesos després de l'ordenança de civisme

L'Ajuntament ha imposat més d'un centenar de sancions per accions incíviques

Evitar l'enganxada de cartells en llocs no autoritzats continua sent una assignatura pendent a Tortosa, tot i que l'Ajuntament ja ha imposat més d'un centenar de sancions per diferents actituds incíviques. Més de quatre mesos després de l'entrada en vigor de l'ordenança de civisme, a Tortosa es continuen enganxant de manera irregular, cada setmana, desenes de cartells d'entitats, associacions, clubs esportius i empreses privades, sobretot de negocis relacionats amb l'oci nocturn.

En aquesta línia, les principals cartelleres il·legals són les mateixes que ja existien abans de l'aprovació de l'ordenança, i n'hi ha tantes com cartelleres públiques. Així, és habitual veure cartells en llocs com la plaça de l'Àngel, la porta tapiada d'un edifici del carrer Sant Blai, la façana d'un local abandonat de la rambla de Catalunya, i als aparadors d'una botiga que va tancar fa uns mesos a l'avinguda Colom. A banda, altres casos notoris són els cartells enganxats al petit porxo de l'edifici de Telefónica, a la plaça de l'Ajuntament, i la cartellera habilitada des de fa anys al mur del solar de la cruïlla del carrer Comte de Bañuelos amb l'avinguda de la Generalitat.

L'ordenança de civisme de Tortosa, que va entrar en vigor al maig, preveu sancions econòmiques de 50 a 750 euros per la penjada de cartells en llocs no autoritzats. De fet, una de les actituds incíviques que volia frenar l'ordenança –i que més oposició social van generar– és la col·locació incontrolada de cartells, tanques, rètols, pancartes, adhesius o papers publicitaris o propagandístics, «sense l'autorització expressa de l'Ajuntament», a les façanes dels edificis o a les instal·lacions municipals, així com en qualsevol espai públic o element del paisatge i del mobiliari urbà. En aquest sentit, l'ordenança no permet penjar cartells ni enganxar adhesius publicitaris a les parades de l'autobús, als fanals o als arbres.

Cinc cartelleres públiques «insuficients»

GUSTAU MORENO

El Casal Popular Panxampla és un dels col·lectius que més crític ha estat amb l'ordenança de civisme de Tortosa. De fet, va fer una campanya de cartells per denunciar les sancions anunciades per l'Ajuntament amb les noves restriccions. Un dels portaveus del casal Panxampla, Josep Sabaté, va explicar ahir que han notat més pressió de la policia local des de l'entrada en vigor de l'ordenança, però que encara no els ha arribat la notificació de cap sanció pel fet d'enganxar cartells. Sabaté va reiterar que els cinc monòlits d'expressió ciutadana que va instal·lar l'Ajuntament tortosí són «insuficients», i que l'objectiu d'aquest tipus d'ordenances és «criminalitzar l'ús dels cartells, dels fulls volants o de les parades al carrer».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.