Societat

La mesquita tortosina no es quedarà a Remolins perquè el lloguer és molt car

Les negociacions entre l'Ajuntament i els musulmans pel trasllat de l'oratori actual estan bloquejades

En pocs dies, la comunitat musulmana de Tortosa té previst marxar del local que han llogat durant el ramadà al barri de Remolins, i tornaran al local de la plaça de Montserrat. Una opció que fa anys que no convenç l'Ajuntament ni l'Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric, però tampoc els musulmans, que creuen que l'oratori actual és insuficient. «Tots volem una solució, però ningú accepta les condicions de l'altra part; això ha fet que la negociació vagi ara molt lenta, però no s'ha trencat», ha explicat un portaveu. Els responsables de la comunitat musulmana calculen que Tortosa necessitaria una mesquita per a uns 600 fidels, tan gran com la projectada a Lleida. Si el centre de culte de la plaça de Montserrat es queda petit en un divendres qualsevol, amb gent resant a la mateixa plaça i amb catifes esteses al carrer Gil de Frederich, la situació encara s'agreuja més durant el mes sagrat del ramadà.

Enguany, l'Ajuntament no els ha pogut cedir cap pavelló de l'antic escorxador, a causa de les actuals obres de rehabilitació, però tampoc cap altre edifici municipal, ja que el ramadà ha coincidit amb les festes de la Cinta. Això va obligar la comunitat a organitzar una col·lecta per poder llogar el local de Remolins, un antic supermercat amb més de 600 metres quadrats a la cruïlla del carrer Jaume Tió i Noè amb l'avinguda Felip Pedrell. Però el preu del lloguer per tot l'any els resulta del tot inassumible, i el possible manteniment de la mesquita a Remolins ha estat descartat per motius econòmics. Tot i així, el local ha funcionat perfectament i els musulmans només l'han desbordat durant la festa final del ramadà, com ja estava previst. Per celebrar el final del dejuni, l'Ajuntament els va poder cedir el recinte de La Nau, al parc municipal.

«No demanem diners ni terrenys»

GUSTAU MORENO

L'Associació de Veïns Centre-Nucli Històric ja ha demanat oficialment una reunió amb l'alcalde de Tortosa, encara sense data, per saber en quin punt es troben les negociacions amb la comunitat musulmana pel trasllat de la mesquita. Ferran Bel, que va declinar parlar amb El Punt sobre aquest tema, també té la pressió de la comunitat musulmana, que no renuncia a trobar un local al nucli urbà, o bé una nau industrial o uns terrenys que puguin satisfer el govern municipal. «Ho hem mirat tot; locals, solars i naus a Ferreries, al raval de la Llet, a la carretera de Bítem, a la carretera de València i al polígon de la Ravaleta, entre Tortosa i Roquetes, però a l'Ajuntament ens diuen que no ens poden donar permís perquè no ho permet el pla d'urbanisme», va dir un portaveu de la comunitat musulmana. «No estem demanant ni una ajuda econòmica ni uns terrenys, només permís per instal·lar el centre en algun lloc», va afegir. «Si no ens poden donar permís per motius urbanístics, l'Ajuntament podria fer una modificació del pla, com s'ha fet en altres casos», va concloure. D'altra banda, el mateix portaveu ha lamentat que no prosperés la solució estudiada fa uns mesos, quan l'Ajuntament va proposar donar-los un permís en uns terrenys al polígon de Campredó. Els dirigents haurien acceptat, però la resta de la comunitat musulmana va rebutjar el lloc, massa lluny de Tortosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.