Queixes a Sant Quirze, Badia, Barberà i Castellar a causa de la Red Bull Air Race

El permís concedit per Aviació Civil se cenyia a l'enlairament i l'aterratge des de l'aeroport de Sabadell

L'Ajuntament de Castellar del Vallès va informar a mitjan setmana que faria extensiva una queixa formal a la direcció general d'AENA per les molèsties ocasionades per les avionetes participants en la Red Bull Air Race. El motiu de la indignació rau en el fet que «AENA no va notificar prèviament la realització d'aquestes pràctiques de vol sobre els termes municipals de Sabadell i Castellar», segons s'informa en un comunicat, que també detalla que «el pas d'alguns vols per sobre del nucli urbà han incrementat l'alarma entre la ciutadania, atès que els aparells tenen una potència de motor elevada i emeten molt de soroll». En aquest sentit, i basant-se en la falta d'informació, el consistori aleshores no descartava «la possibilitat d'emprendre accions legals», per bé que la contaminació acústica en els últims dies s'ha reduït ostensiblement a la zona.

El cas és que altres ajuntaments del Vallès Occidental –com ara els de Sant Quirze i Barberà del Vallès, amb el suport del de Badia– sí que van conversar de manera preventiva amb el director general de Ports, Aeroports i Costes del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Oriol Balaguer, que els va assegurar a través d'una carta que s'acomplirien els acords establerts el novembre del 2005 entorn de l'aeroport de Sabadell, consistents en la «no-realització de cap festival ni cap tipus d'exercicis acrobàtics». Així mateix, els va matisar que «l'autorització donada per Aviació Civil» als participants se cenyia «a les operacions d'aterratge i enlairament i desplaçament a Barcelona», i que la mateixa AENA vetllaria «per l'acompliment d'aquesta autorització» després que l'Ajuntament de Barcelona, coorganitzador de l'esdeveniment, n'informés «detalladament els responsables de Red Bull».

A l'hora de la veritat, però, les federacions d'associacions de veïns de Badia, Barberà i Sant Quirze ahir van fer públic un altre comunicat de queixa, en què acusaven «AENA, Aviació Civil i la direcció de Ports i Aeroports de la Generalitat» de «tornar novament a mentir i enganyar els veïns de les poblacions veïnes a l'aeròdrom de Sabadell». Asseguren que «durant aquests últims dies» han hagut de «suportar el perill i el soroll que suposa que els avions de la Red Bull Race s'entrenin» sobre les seves poblacions, quan tenen molt clar que les administracions havien assegurat que «els esmentats avions només anirien a dormir» a l'equipament vallesà. Per aquest motiu, fan responsables «AENA, Aviació Civil i la Generalitat de qualsevol desgràcia que pugui ocórrer».

Finalment, ERC de Sant Quirze també hi diu la seva, i es mostra indignat pel comunicat de l'Ajuntament, que afirma que també vetllarà per l'acompliment dels acords del 2005, perquè el considera una mostra que l'equip de govern «mira cap a un altre lloc i paga peatge polític».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.