Campanes en perill d'extinció

L'escàs reconeixement patrimonial de les campanes afavoreix la desaparició de peces valuoses

El diputat de CiU Agustí López, que també és alcalde de Sort, va aconseguir la setmana passada que els grups del govern acceptessin la proposta de fer aquest primer inventari a la comarcal del Pallars Sobirà. «És un primer pas, l'objectiu és que aquest inventari serveixi per fomentar un possible turisme cultural i que posi en valor aquest patrimoni», explica Agustí López.

I és que aquest és un patrimoni extens però difícil de gestionar, molt dispers en el territori. El municipi de Sort, per exemple, compta amb 14 nuclis dispersos, amb les seves esglésies i ermites, i algunes d'elles acollint campanes d'interès però en què pràcticament ningú s'hi fixa i d'altres que han desaparegut. Quan s'esquerden i deixen de sonar, sovint acaben a la fosa, a no ser que el mossèn que se'n cuida sigui conscient del valor cultural que tenen. La situació es repeteix per tot el Pirineu. I en altres indrets de Catalunya.

Recull de sons

«Ningú sap quantes campanes hi ha a Catalunya, tenim molt ben catalogada l'arquitectura i els béns mobles de les esglésies i monestirs, però fins ara no s'ha estudiat el patrimoni campaner del país, que és molt ric», diu Daniel Vilarrubias, arxiver, historiador i membre de la Confraria de Campaners de Catalunya. Aquesta agrupació d'amics de les campanes ja ha anat fent pel seu compte una valuosa tasca de recull documental de les campanes. En el seu web (www.campanes.cat),a més de recollir una imatge de les campanes, també tenen gravat el seu so. «No hi ha dues campanes iguals. El material, la forma, l'antiguitat, tots són característiques especials, i es fa difícil dir quina té més interès que una altra.» Vilarrubias està treballant actualment en l'elaboració d'un cens de campanes de la Val d'Aran, per iniciativa del Conselh Generau d'Aran. N'ha localitzat, i inventariat, unes 135 campanes d'esglésies i ermites, en el primer estudi exhaustiu d'aquestes característiques que es fa a Catalunya.

«Em sembla una bona proposta que ara es faci al Pallars Sobirà, i que més endavant es pugui fer en altres comarques catalanes», diu Daniel Vilarrubias, que lamenta la desaparició d'algunes campanes valuoses per la falta de reconeixement legal.

Refan una campana feta bocins

A més de presentar mocions al Parlament, l'alcalde Agustí López també es preocupa de les campanes que toquen a prop de casa. A Pujalt, un dels pobles del municipi de Sort, restauraran la campana que es va destruir l'any 1936, quan es va destruir l'església enmig de l'onada revolucionària posterior al cop sediciós de Franco contra la República. Es va enderrocar l'edifici i la campana va aparèixer feta bocins, i alguns veïns van guardar alguns trossos. Ara, s'han pogut reunir aquests bocins, que són un 60% del total de la campana, i serviran de base per a la seva reconstrucció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.