El Nobel Alternatiu premia l'ecologia, el pacifisme i la tasca sanitària

La fundació Right Livelihood Award va atorgar ahir a Estocolm l'anomenat Nobel Alternatiu al congolès René Ngongo, el neozelandès Alyn Ware, l'etíop Catherine Hamlin i el canadenc David Suzuki, que es va emportar el premi honorífic. El jurat va reconèixer la lluita per la protecció dels boscos de Ngongo, el compromís per promoure la pau i contra les armes nuclears de Ware, el treball sanitari de Hamlin i la defensa de l'ús responsable de la ciència de Suzuki.

Ngongo, Ware y Hamlin s'emportaran cada un els 50.000 euros del premi, que distingeix la tasca social de persones d'institucions de tot el món i és considerat el pas previ del Nobel de la Pau.

Guanyadors del premi «alternatiu» van obtenir després el Nobel de la Pau, la kenyana Wangari Maathai, que va guanyar el primer el 1984, i el 2004, el segon.

A Ngongo se li reconeix el seu «coratge en enfrontar-se a les forces que estan destruint la selva del Congo (la segona més gran del planeta) i construir suport polític per a la seva conservació i ús sostenible», segons la sentència.

El neozelandès Ware va ser premiat per advocar «de manera efectiva i creativa i impulsar iniciatives durant més de dues dècades per promoure l'educació pacífica i lliurar el món d'armes nuclears».

En el cas de Catherine Hamlin, el jurat va voler premiar el mig segle dedicat a tractar pacients de fístula obstètrica, ja que ha restaurat d'aquesta manera la salut, l'esperança i la dignitat de milers de les dones africanes més pobres».

El premi «honorari» va distingir David Suzuki per la seva «defensa de la responsabilitat social de l'ús de la ciència i la seva contribució massiva a estendre el coneixement dels perills del canvi climàtic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.