Mas s'avé ara a parlar amb el Palau de tornar les donacions a la Trias Fargas

Qüestiona l'«ètica» de la Fundació Rafael Campalans per haver rebut diners de Caixa Catalunya

Era un dels arguments a què els socis del tripartit havien recorregut per carregar contra CDC: que tornés els diners rebuts del Palau. Però no va ser fins ahir que Mas va es va avenir a abordar aquesta possibilitat si els responsables de la fundació demanen recuperar part dels diners que va rebre la Trias Fargas i es prova que Fèlix Millet no tenia potestat per signar els convenis. Segons va avançar El País, es tractaria de 540.000 dels 630.000 euros percebuts, l'equivalent a anul·lar sis dels set convenis firmats. Ara bé, el secretari general de Convergència va subratllar que les donacions són completament legals i que el PSC, ERC i ICV-EUiA només posen en dubte l'«ètica» de les donacions; una mesura més que relativa en política. «Si del que es tracta és de jutjar si això és èticament possible o no, és un debat molt complicat», va constatar.

Però agafant-se al mateix argument, Mas va intentar girar la truita qüestionant la moralitat del fet que l'Obra Social de Caixa Catalunya hagi signat un conveni amb la Fundació Rafael Campalans, vinculada al PSC. Els socialistes catalans van reaccionar amb rapidesa a l'acusació fent públic el conveni, amb què se sufraga el «manteniment de l'arxiu històric del socialisme català», i defensant que si la del PSC és l'única fundació que ha rebut diners d'una entitat financera és perquè el seu director es va «espavilar». Així ho va fer el portaveu adjunt dels socialistes al Parlament, Joan Ferran, que va expressar la seva «indignació» per les declaracions de Mas, a qui va atribuir la voluntat de «confondre» l'opinió pública. Per Ferran, el líder de CiU vol «embrutar la política catalana» perquè s'estengui una ombra de dubte sobre les vies de finançament dels partits i les seves fundacions. La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va «negar categòricament» que totes les fundacions actuïn com la Trias Fargas.

El jutge veta les administracions

l.sayavera

El jutge que investiga el saqueig del Palau de la Música va rebutjar ahir que la Generalitat, l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona compareguin independentment en el procés com a acusació particular, en considerar que el desfalc no els ha perjudicat de manera directa. El magistrat argumenta que, tot i que aquestes institucions van subministrar recursos al Consorci del Palau de la Música –format actualment per la Generalitat, l'Ajuntament, el Ministeri de Cultura i l'Orfeó Català–, l'entitat és la titular dels fons suposadament desviats i la que els gestionava, per la qual cosa només el consorci es pot considerar directament perjudicat pel saqueig del Palau. El jutge entén que les administracions «puguin sentir-se defraudades i afectades indirectament» pel desfalc, però recorda que «una proliferació d'acusacions particulars, sufragades amb fons públics totes i amb finalitats plenament coincidents, només implicaria una dilatació de la tramitació de la causa».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.