La UdL acull un seminari per denunciar el tracte que van rebre els homosexuals durant la dictadura franquista

Enguany se celebra el setantè aniversari de l'acabament de la Guerra Civil espanyola i l'inici de l'exili i és per això que a Lleida es van dur a terme, durant el primer semestre de l'any, activitats entorn l'exili català a Xile. Ara, i dins el projecte de recuperació de la memòria democràtica Repressió i Exili: l'empremta del franquisme, es tractarà la situació d'un dels col·lectius minoritaris que va estar més fortament represaliat pel règim franquista a causa de la seva orientació sexual.

El coordinador del seminari i president del Grup d'Amics Gais, José Benito, ha denunciat per exemple que durant la dictadura, els homosexuals eren delinqüents per l'Estat, malalts per la ciència i pecadors per a l'església. Benito, que ha afegit que no s'ha d'oblidar que llavors Espanya era nacional-catòlica, presentarà durant el seminari un llibre sobre aquesta repressió, coordinat per ell. Durant el franquisme es van obrir 50.000 expedients i 5.000 fitxes policials a homosexuals a tot l'Estat, tot i que van ser molts més aquells que van amagar les seves tendències sexuals per por a represàlies.

Jordi Griset, per la seva banda, explicarà la seva experiència personal ja que va ser víctima del tractament amb electroxoc l'any 1968. Griset va rebre durant vuit mesos, quaranta sessions on apareixien dones despullades, que no van fer res més que, assegura, reafirmar la seva homosexualitat. Jordi Griset s'ha decidit a explicar la seva experiència personal i íntima perquè aquestes «animalades», diu, no es tornin a repetir.

Griset a més, ha denunciat que fa un any es va assabentar que un psiquiatre de Madrid havia recomanat a un noi de 26 anys que quan tingués pensaments homosexuals estirés d'una goma elàstica que duia al canell per associar aquests pensaments al dolor. Per Griset és «increïble» i «il·legal» que avui dia hi hagi professionals que recomanin aquest tipus de teràpies retrògrades.

El seminari que tindrà lloc del 2 al 4 de novembre acollirà diverses xerrades al Rectorat de la UdL i el videofòrum Armarios de la dictadura al Cafè del Teatre de l'Escorxador. Després d'aquest documental, on donaran el seu testimoni diversos represaliats, s'obrirà un debat amb els assistents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.