la contra

Vaixells de creuer a Begur

Joan Solés exposa, per primer cop, les seves maquetes a les Escoles Velles

Palamós s'ha convertit, gràcies al port, en el destí de vaixells de creuer de la demarcació de Girona. I en aquesta línia està treballant ara Roses. Però, entremig, ha aparegut un nou centre. Es tracta de Begur; aquest poble de pirates i indians també aposta ara pels vaixells de creuer. I tot gràcies al palafrugellenc Joan Solés, que des de fa uns anys es dedica a fer maquetes de vaixells, majoritàriament de passatgers, com un entreteniment. L'aposta de Begur es concreta a deixar la sala d'exposicions de les Escoles Velles per poder mostrar, per primer cop, la quinzena de creacions navals de Solés fins aquest dissabte. Així es pot veure la seva primera creació, el Costa Romàntica, fet el 1995, de coure, i amb llum interior per donar més realitat.

Per fer les seves maquetes, Solés es basa en fotos personals, ja que ell és un aficionat a fer creuers, però també en fotografies de catàlegs i algun plànol. Ara també busca per internet. Una facilitat que també s'ha traslladat en l'execució, ja que ha canviat el coure inicial per fer el casc del vaixell per fustes i paspartús de quadres (cartró dur). A més, gràcies a l'ordinador, també ha millorat a l'hora d'elaborar alguns dels petits elements que hi ha als vaixells, com poden ser les hamaques.

Amb els nous elements, Solés fins i tot ha aconseguit que alguns dels vaixells siguin navegables, com el Costa Victoria i el Canberra, un transatlàntic de 250 metres d'eslora que ha vingut a Palamós cinc vegades: els anys 1965, 1980, 1991, 1992 i 1995. Altres maquetes de vaixells que han vingut a Palamós són les del Fantasy i el Merzario España. La seva darrera creació, que es pot veure a la mostra, és el portaavions nord-americà USS Nimitz, fet a petició del seu fill.

Ara està acabant l'MSC Fantasia, que és el vaixells de creuer més gran fet a Europa. I un cop l'acabi, té previst fer el Mein Schiff, el més gran que ha vingut mai a la Costa Brava, el qual ha fet aquest any diverses escales a Palamós, amb 263 metres d'eslora. Solés té previst, en vista del gran nombre de vaixells que fan escala al port palamosí, encara que sigui per un dia, aprofitar aquesta presència per mirar de fer fotografies i fer-los després en maqueta i així acostar més les seves creacions als coneixements de la gent de la zona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.