La crisi fa baixar el nombre d'alumnes dels menjadors escolars al Gironès i la Selva

Les xifres no es mouen a la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Ripollès, i augmenten a l'Alt i el Baix Empordà

La crisi ha obligat moltes famílies a reduir els costos escolars i han decidit que els seus fills dinin a casa i no als menjadors del centres, com feien fins ara. Aquesta actitud, que els consells atribueixen sobretot a la crisi sense descartar alguna altra causa, es posa en relleu en les dades de gestió de menjadors del Consell Comarcal del Gironès que, en relació amb el curs passat, ha reduït un 8,5% el nombre d'inscrits al servei. No obstant això, el Consell Comarcal ha augmentat de manera important la gestió dels menjadors, un 33%, perquè ha incorporat al servei 25 escoles noves que, fins ara, en portaven directament la gestió.

Quant al Consell Comarcal de la Selva, que gestiona prop d'un70% de les escoles de la comarca, la baixa més important en el nombre d'inscrits al menjador, d'un 10%, es va produir el curs passat. Aquest curs s'ha recuperat, però no ha assolit els mateixos nivells que tenia a l'inici del curs passat. Els consells comarcals de la Garrotxa i el Ripollès afirmen que en aquest curs no hi ha pràcticament cap variació respecte de l'any passat. Al Pla de l'Estany, la gestió la porten majoritàriament les AMPA, però tampoc no hi ha canvis. El Consell Comarcal del Baix Empordà ha augmentat la gestió amb la incorporació de 4 centres escolars més, i el de l'Alt Empordà té uns 200 inscrits més respecte al curs passat.

La poblacions amb més immigració han experimentat una davallada més gran als menjadors. És el cas de Salt, en què el nombre d'inscrits ha baixat un15%. Tot i que tenen un cost més baix, a les famílies els surt més a compte que els fills mengin a casa. (Han col·laborat en la informació A. Vilar, J.Puigbert, M. Vicente, R. Esteban, J.Casas i J. Colomer)

LES DADES

Consell del Gironès
Sis milions d'euros en costos de gestió: tres milions pel servei de menjador i tres més pel transport
Un 8,5% menys d'alumnes inscrits al menjador en relació al curs passat
Incorpora 25 noves escoles, que suposen un increment de la gestió en un 33%
Manté la gratuïtat del transport escolar
Gestiona el servei de menjador de totes les escoles públiques de Salt. Aquest curs, amb un 15% menys d'inscrits
¸Consell de l'Alt Empordà
Gestiona per valor d'1,9 milions pel servei de menjador i de 2,2 pel transport
Té 26 escoles inscrites al menjador, que suposen un total de 7.000 alumnes, 200 més que el curs passat
Consell del Baix Empordà
Gestiona 43 centres: 28 Ceip; 7 IES i 8 llars d'infants
Consell de La Selva
Gestiona 44 escoles, que suposen un 70 % de la comarca
Els costos dels dos serveis pugen a uns 4 milions d'euros
Consell de La Garrotxa
Els costos dels dos serveis pugen a 2,7 milions
Consell del Ripollès
Els costos dels dos serveis pugen a 1,2 milions
Pla de 'Estany
Les AMPA són qui majoritàriament gestionen els serveis a les escoles de la comarca.

Esperant el finançament

Consells comarcals com el del Gironès i la Selva han mostrat la seva preocupació perquè no han rebut el finançament de la Generalitat ni per a la gestió de menjadors ni tampoc pel transport escolar i, ni tant sols no tenen el compromís per escrit que el rebran.

El conseller del Gironès, Sergi Baulida, qualifica com a «situació atípica» i d'«inseguretat pressupostària» el tema del finançament. Baulida, que destaca que el Consell, a més del menjador escolar també gestiona el transport amb les beques i gratuïtats que inclou el servei, es queixa que el Consell ha d'avançar el finançament de la despesa, que es produeix dia a dia. Argumenta que normalment abans de començar el curs ja tenien comunicació amb relació al finançament, però que per aquest curs és una «incertesa» i quantifica els costos en uns sis milions d'euros, tres pel que fa al servei de menjador i tres més al del transport.

Per la seva part, el Departament d'Educació de la Generalitat manté que estant tramitant amb rapidesa aquest finançament i que els consells el rebran sense problemes, si bé reconeixen el retard.

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà quantifica en 1,9 milions els costos de menjador i en uns 2,2 els de transport i reconeix que el finançament va més tard que altres anys.

Els costos totals entre els dos serveis del Consell de la Garrotxa són d'uns 2,7 milions; els de Consell del Ripollès d'1,2 milions i els del Consell de la Selva de cap a 4 milions. El preu dels dinars gestionats pels consells oscil·la entre els 2 i els 6 euros, depenent de si tenen beca o no.

Gratuïtat del transport

El Consell Comarcal del Gironès és un dels que ha lluitat per mantenir la gratuïtat del transport escolar, gratuïtat que afecta cap a 2.000 alumnes que no tenen escola al seu municipi, i que suposa un cost de 2,2 milions d'euros, segons diu el conseller Sergi Baulida. Baulida manifesta sentir-se «orgullós» de la seva defensa durant el curs passat per a la gratuïtat d'aquest transport, una lluita que ha estat efectiva perquè s'ha mantingut, afegeix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.