La Serra obre les portes

Des que van marxar les monges clarisses a Montblanc, una nova associació religiosa i seglar, el Seminari del Poble de Déu, custodia el santuari de la Mare de Déu de la Serra amb un nou projecte de formació de laics a l'arxidiòcesi

El que havia estat durant diversos segles convent de clausura a la Vila Ducal de Montblanc, el monestir de la Mare de Déu de la Serra, s'ha acabat convertint en seu del Seminari Laïcal Diocesà, un nou projecte de formació dirigida al laïcat que fa els primers passos a l'arxidiòcesi tarragonina i que organitzen conjuntament el Seminari del Poble de Déu i algunes delegacions i secretariats de l'arxidiòcesi.

El relleu de les monges clarisses –que fins al desembre de l'any passat i des de la seva fundació fa 712 anys han ocupat el monestir– ha permès «donar continuïtat a l'extraordinària tasca que les religioses d'aquesta comunitat han fet al llarg de tants anys», assegura el capellà del santuari, mossèn Pere Fibla, que és qui encapçala el nou projecte de formació del laïcat, endegat a principis d'any i amb el qual s'ha evitat que el monestir montblanquí tanqués definitivament les portes. La presència d'aquesta nova comunitat va causar en un primer moment cert escepticisme. Durant aquests mesos s'han fet jornades de portes obertes per donar a conèixer la tasca del SPD, amb la qual es pretén oferir «un planter de vocacions, un espai diocesà per ajudar a descobrir la pròpia vocació en l'Església», diu el responsable, i que és oberta a tothom.

Els cursos

El curs 2009/2010, que es va iniciar fa tres setmanes, inclou diverses propostes de formació. D'una banda, l'aula oberta i la possibilitat d'instal·lar-se al monestir i conviure amb la comunitat, accentuant la vida en comú més que no pas la formació espiritual. Dels sis residents que actualment hi ha al monestir, quatre són fixos i dos estan en acollida. Pel que fa als tres cursos que s'imparteixen; un és l'escola de litúrgia, –amb una quarantena d'inscrits–; l'altre, el seminari sobre la relació home-dona, i el tercer, l'itinerari de formació cristiana per a adults.

L'impulsor del projecte a Montblanc explica que «el monestir brinda un espai per a la convivència i el diàleg, especialment per als joves, que tenen una idea estereotipada de l'Església; per això és tan important condicionar el monestir», assegura. A més de la restauració de la imatge de la Mare de Déu de la Serra que hi ha al santuari, s'estan realitzant obres de millora a l'interior del recinte religiós, per adequar, de moment, els espais a la proposta d'acollida.

Seminari del Poble de Déu

C.G

Una nova comunitat, el Seminari del Poble de Déu, succeeix les monges clarisses en la custòdia de la Mare de Déu i en la cura del santuari del monestir, una escola de formació al servei de l'Església local que és present en diverses diòcesis catalanes i a les diòcesis de Castelló, Bilbao, Bonn (Alemanya) i Valledupar (Colòmbia), on es va crear fa 40 anys. El SPD procura, d'acord amb el bisbe diocesà de cada lloc, donar una formació integral que inclogui també l'aspecte intel·lectual i teològic. La pedagogia es genera en un ambient de família amb especial atractiu per a la joventut, pel fet de ser aquesta una etapa de la vida en què es busca insistentment l'autenticitat en totes les experiències humanes. El SPD està format pels membres de la comunitat, una part dels quals viu en comunitat celibatària masculina o femenina, cosa que fa possible l'ambient i l'activitat de l'escola (membres interns), i l'altra part –també casats i matrimonis–, que du a terme la seva vocació i missió en el si de l'Església, d'acord amb les necessitats pastorals (membres externs). La idea de fundar a l'arxidiocèsi primada un lloc de formació per a laics va sortir arran d'una conversa cordial entre l'arquebisbe de Tarragona, monsenyor Jaume Pujol, i mossèn Pere Fibla, durant el pelegrinatge d'aquest a Tarragona amb motiu de l'any jubilar de Sant Pau i Sant Fructuós.