Roben xais, porcs i vedells en granges de Pau, Palau-saverdera i Peralada

Els lladres també arrepleguen eines del camp i maquinària i els ramaders n'estan tips

Enric Broc està convençut que els lladres que van entrar la nit del 27 de novembre a la seva granja (curiosament la vigília de la festa del xai musulmana) són els mateixos que ja els havien entrat un mes abans i que ja coneixien bé els accessos i les instal·lacions. «A més, les roderes que van deixar són idèntiques a les de l'altra vegada», afirma Broc. Aquest cop es van endur tres xais però en l'anterior robatori van agafar setze xais i tres porcs grassos. La nit abans del robatori un camió havia anat a carregar un centenar de porcs per dur-los a l'escorxador. «Si arriben a venir el dia abans ens trobem tots plegats aquí», recordava Broc. Els tres porcs que es van endur els lladres els van degollar allà mateix, damunt d'un carretó i se'ls van endur morts. Els xais, alguns força petits, se'ls van endur vius i Broc sospita que els lladres tenen «una lloca» (es refereix a un receptador) que se'ls queda el bestiar robat. A banda, d'endur-se el bestiar, els lladres també van robar un motocultor, la bomba de pujar l'aigua, unes selles de muntar a cavall i la documentació del bestiar, a més, van causar importants destrosses a la portellera, que en una ocasió van serrar i en l'altra van tallar el cadenat, i també a les portes, els van arrencar una persiana i també portes dels coberts. Tot plegat els ha suposat unes pèrdues de més de sis mil euros i molta feinada ja que ara, per evitar que els tornin a robar la bomba de l'aigua, la treuen i la posen cada cop que la necessiten per pujar aigua per al bestiar. També els van barrejar els porcs, i els xais els els van engegar pels camps del sector. Tot i que el darrer robatori el van comunicar als Mossos no van fer cap denúncia formal perquè estan convençuts que no els serviria de res. «A banda d'esperar quatre hores per fer-la.»

A un altre ramader, en Josep Casals, de Pau, li van robar vint xais al setembre, que van separar de les ovelles, que van tancar al corral, per poder-los agafar millor.

Roben dotze vedells a Peralada i en perden un

En Josep Noguera, de Peralada, també va ser víctima d'un robatori a la seva granja fa unes setmanes. Els lladres es van endur dotze vedells d'uns tres mesos, que eren cadascun al seu box i els van carregar en un vehicle. Però quan ja marxaven en van perdre un en agafar una rotonda. Uns veïns van trobar el vedell, que va resultar il·lès, i el van tornar al seu amo. La pèrdua del vedell fa suposar a Noguera, que els lladres anaven amb un vehicle no gaire ben preparat i petit. «Si haguessin dut un gran camió per travessar la frontera n'haurien agafat més», afirma Noguera, que està convençut que els animals, que duien els seus corresponents cròtals identificatius a l'orella, han anat destinats a una granja de la zona. Sospita que els pot haver comprat algun granger que hagi tingut baixes. «Així enterra els seus vedells morts, els canvia el cròtal i ja està», afirma Noguera que està indignat amb la impunitat amb què actuen els lladres. Totes les granges assaltades tenen en comú que a les nits el bestiar està sol perquè els amos no hi viuen.

«La carretera dels lladres»

La granja d'en Broc està situada arran de la carretera GIV-6013, que comunica Palau-saverdera amb Castelló i també se l'anomena la carretera dels Aiguamolls, perquè dóna accés al parc. Però els pagesos de la zona l'anomenen «la carretera dels lladres» perquè estan tips de recollir carteres i bosses robades que els lladres han arreplegat a les zones turístiques de Santa Margarida o Empuriabrava i que llencen per la finestra quan fugen per aquesta ruta. També estan acostumats a veure com desvalisen els cotxes dels turistes que van a visitar els aiguamolls. Recorden que no fa gaire un pagès va haver d'aixecar l'aixada a uns lladres que eren a punt de trencar el vidre d'un cotxe d'uns visitants que estaven distrets mirant els ocells.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.