71.501 conductors gironins han perdut algun punt i 870 se n'han quedat sense

En canvi, un total de 352.779 han guanyat dos punts perquè van passar tres anys sense cometre infraccions

La prefectura de Trànsit de Girona té comptabilitzats un total de 413.647 carnets de conducció, dels quals 372.002 són permisos de conducció i 41.645 corresponen a les llicències que serveixen per conduir ciclomotors. Pel que fa als carnets, dels 372.002 existents, 160.548 corresponen a dones i 211.454 són d'homes. En el cas dels permisos, 25.936 dels titulars són homes i 15.709 són dones. És a dir, que el nombre d'homes que es posen al volant d'un vehicle o menen una moto és força superior al de dones.

Des del juliol del 2006, quan va entrar en vigor el carnet de punts (sistema que pretén augmentar la bona conducció i reduir la sinistralitat a base d'infligir al conductor la por de perdre el carnet) a les comarques gironines s'han tret un total de 266.014 punts per infraccions de les que es consideren greus i que suposen la retirada de punts. Per conceptes, 120.778 punts s'han tret per infraccions relatives a la velocitat, és a dir, a conductors enxampats conduint amb excés de velocitat per algun dels vint-i-tres radars fixos que hi ha plantats actualment a les carreteres gironines o en alguns dels controls de radar mòbil que els Mossos fan sovint. Les infraccions per córrer massa són les que han suposat més retirades de punts i, en segon lloc, hi ha no portar degudament cordat el cinturó, que ara és obligatori tant per als ocupants de davant com del darrere dels vehicles. Per aquest concepte s'han retirat 41.931 punts. Seguidament vénen els punts retirats per conduir begut: 27.972. Per no respectar els senyals dels semàfors s'han retirat 6.540 punts a conductors a la demarcació; per negligència, 2.364, i per temeritat, 3.246 punts.

Els conductors que han tingut la retirada d'algun punt són en total 71.501. Però n'hi ha hagut 870, un percentatge que, de fet, no arriba ni a l'1 per cent del total de conductors, que han esgotat totalment el seu saldo de punts i, per tant, se'ls ha retirat el carnet. Aquests conductors si volen recuperar el seu permís han de fer obligatòriament uns cursos i sotmetre's a un nou examen per recuperar el carnet. Els cursos forçosament s'han d'anar a fer al RACC, que és l'entitat que va obtenir la concessió per a la realització d'aquests cursos, als quals també es poden acollir aquells conductors que han perdut una part dels punts i els volen recuperar. Entre aquests 870 conductors que han perdut el carnet només hi ha comptabilitzats aquells que s'han quedat sense cap punts per suma d'infraccions i no hi ha comptabilitzats els que s'han quedat sense permís de forma temporal per retirada per ordre judicial o bé per alguna infracció que va suposar la retirada temporal.

Es condueix bé

Però també hi ha hagut 352.779 conductors gironins que el passat mes de juliol van tenir premi per ser bons conductors i la direcció general de Trànsit els va regalar dos punts de més per no haver comès cap infracció mereixedora de pèrdua de punts durant tres anys. A la demarcació de Tarragona, els conductors que han sumat dos punts van ser 352.257; a les comarques de Lleida, 197.980 i a les comarques barcelonines, 2.494.878. En vista d'aquestes dades, la cap de la prefectura de Trànsit a les comarques gironines, Carmen Padial, arriba a la conclusió que, en general, «a les carreteres gironines es condueix bé».

Els llums encesos sempre

Trànsit ja fa temps que recomana que es portin els llums de posició encesos encara que sigui de dia i en algunes carreteres gironines s'han començat a instal·lar rètols lluminosos amb aquest consell. Es tracta d'una recomanació que s'avança a una directiva europea que entrarà en vigor l'any 2011 i que obligarà tots els cotxes que es venguin a la Unió Europea a anar equipats amb un sistema de llums que es mantindran encesos automàticament mentre el vehicle tingui el motor engegat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.