Un projecte ètic sense suport policial

El codi ètic només queda pendent de la tramitació del govern perquè sigui efectiu, tot i l'ampli rebuig sindical

El codi d'ètica de la policia de Catalunya, el decret que regularà el comportament dels agents durant les actuacions policials, ja ha estat enviat des d'Interior a la Generalitat perquè el govern en faci la tramitació definitiva i es pugui començar a aplicar en els dos cossos policials que només actuen a Catalunya; Mossos d'Esquadra i policies locals. La tramitació, segons diverses fonts oficials, es podria produir entre finals d'aquest any i principis del 2010.

Abans d'enviar el projecte definitiu a la Generalitat, responsables d'Interior van entregar al novembre una còpia del codi d'ètica a tots els sindicats de policia. L'objectiu era doble: d'una banda, que des dels sindicats es poguessin fer observacions al projecte i, de l'altra, aconseguir un consens sobre la necessitat d'implantar un codi de comportament policial, ja que es tracta d'un dels projectes més destacats del departament durant aquesta legislatura, en la qual s'ha implantat l'ISO de qualitat en el cos dels Mossos.

Malestar en els sindicats

Cap dels objectius s'ha aconseguit. Als sindicats, que en un primer moment –quan es va presentar l'esborrany del projecte– ja es van mostrar en contra del codi ètic, han reforçat la posició contrària al codi, el qual qualifiquen «d'innecessari» i de «fiscalitzador» de la feina policial. A més, asseguren que a Interior no se'ls han «tingut en compte» a l'hora d'elaborar el document i que les observacions que hi han fet no han estat incloses en la redacció definitiva del codi d'ètica.

«Al departament s'haurien de preocupar d'altres problemes, com ara la manca de personal i de material», afirma Toni Lara, del sindicat SME-CCOO, que considera el projecte com a «poc rellevant». L'opinió és compartida amb la resta de sindicats dels Mossos. Des del Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) es mostren més contundents. «No creiem en aquest projecte, perquè en el mateix cos ja no existeix l'ètica», explica Jordi Costa, secretari general del sindicat. «És una operació de maquillatge del departament. Com podem parlar d'un codi d'ètica policial quan es vulneren drets com ara la conciliació familiar dels agents?» hi afegeix Costa.

El codi d'ètica genera «molta desconfiança», segons David Miquel, del Sindicat de Policies per Catalunya (SPC), que critica que el departament no hagi tingut en compte els sindicats a l'hora de confeccionar el codi, un aspecte que des d'Interior es desmenteix. En canvi, s'afirma que el document final s'ha redactat amb la participació de «tothom». «És totalment fals. No s'han mirat les nostres observacions i ho han tirat sols endavant» asseguren des del sindicat SAP-UGT dels Mossos d'Esquadra i de la policia local. «Que tothom tingui clar que aquest codi s'ha fet sense el consens dels sindicats», afirma Valentí Anadon.

Un codi no sancionador

Des del comitè d'ètica de la policia de Catalunya, organisme creat pel govern, es va elaborar la proposta de codi d'ètica. Amb el document, que no és sancionador, es vol promoure el bon comportament policial amb els ciutadans i les administracions. Des del mateix comitè s'elaborarà un informe anual sobre el compliment del codi.

ARTICLES DEL CODI

Article 13
L'actuació (...) de les policies de Catalunya es basa en el respecte a la dignitat humana.
Article 24
El tracte policial correcte és incompatible amb qualsevol forma de prepotència.
Article 40
Les autoritats han de donar suport explícit (...) als agents en els procediments penals quan es dictin resolucions exculpatòries.
Article 50
Els ciutadans han de conèixer la identitat dels policies.
Article 51.4
Els interrogatoris s'han de realitzar sense excepció amb assistència lletrada.
Article 70
En (...) la detenció, cal recórrer a l'ús de la força quan resulti estrictament necessària. L'ús de manilles s'ha d'aplicar amb criteris restrictius.
Article 75
La policia sols ha de recórrer a la força quan sigui estrictament necessari.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.