La fiscalia es querella contra l'alcalde de Mataró pel desmuntatge de Can Fàbregas

També demana que s'aturi el procés d'emmagatzematge de les peces de la fàbrica catalogada ja trossejades

Després d'algunes sentències favorables als interessos de l'Ajuntament, la fiscalia provincial ha donat un altre gir al discutit projecte de trasllat de Can Fàbregas. La querella, que reclama com a mesura cautelar, que es paralitzi l'emmagatzematge de les peces però no el desmuntatge, arriba quan la fàbrica ja està feta trossos. La querella presentada pel fiscal hauria de ser admesa a tràmit pel corresponent jutjat d'instrucció de Mataró perquè prosperés. Per aquest motiu, l'Ajuntament no farà efectives les mesures fins que un magistrat així ho determini. A banda de l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, el fiscal també assenyala una advocada municipal –en concret, la lletrada funcionària del servei d'Urbanisme de l'Ajuntament– i «qualsevol altra persona que de la instrucció resulti que ha pogut participar conscientment en els fets» com a autors de dos presumptes delictes: un sobre l'ordenació del territori i l'altre sobre el patrimoni històric.

En el primer cas, el ministeri fiscal posa de manifest que les porcions de l'edifici de Can Fàbregas es dipositin en un terreny no urbanitzable a la zona de Valldeix, i en el segon delicte es basa en el fet que la nau industrial, que fins fa uns dies es trobava al carrer Biada, és un bé catalogat i que el desmuntatge de l'edifici s'ha fet sense respectar el pla especial del patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat ni el pla general d'urbanisme vigent. A més, la querella també apunta que el projecte de desmuntatge i trasllat no té en compte ni fa cap referència a l'estructura subterrània de l'edifici, on, segons el fiscal, es troben «elements d'interès històric». Un argument, aquest últim, que contradiu el que el govern municipal va utilitzar per justificar que no calia conservar aquestes restes d'arqueologia industrial.

L'escrit relata, sense res més, aspectes com ara la relació de parentiu que existeix entre el regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas (PSC), i els antics propietaris de Can Fàbregas, ja que un dels administradors i un dels socis accionistes de l'empresa Naves Biada, que fins a l'any 2007 posseïa la finca on hi ha la nau, són oncles del regidor. En aquests termes, també explica que l'Ajuntament va vendre «de forma directe i sense cap mena de subhasta o licitació pública» a l'empresa municipal Pumsa la parcel·la on es troba la fàbrica, tot i que l'Ajuntament coneixia que l'operació tenia un dictamen desfavorable del director general de l'Administració Local de la Generalitat.

El govern es defensa

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, no va voler fer ahir cap comentari i es va remetre al comunicat que va emetre el govern municipal. En la nota es manifesta que els acords relatius a la tramitació urbanística de Can Fàbregas i de Caralt han estat presos seguint en tot moment la legalitat vigent i defensa que amb el trasllat es mantenen i conserven les parts catalogades de l'edifici. El govern de Baron també reitera que les decisions d'aquest projecte s'han tirat endavant «tenint en compte l'interès públic d'aconseguir que un operador comercial, com és El Corte Inglés, obrís uns grans magatzems a la ciutat, i que aquesta «locomotora comercial» ajudés a crear ocupació i millorés l'atractiu comercial de la capital del Maresme.

En qualsevol cas, el govern local manté la confiança en la justícia i reivindica la presumpció d'innocència dels querellats abans i durant la possible fase d'instrucció. A més, també ha volgut puntualitzar certs aspectes que la querella dóna com a fets. En aquest sentit, recorda que un jutjat contenciós de Barcelona ja va dictaminar com a vàlida la venda directa de la finca, que qüestiona el fiscal, i informa que els terrenys on s'estan guardant les peces de la fàbrica són de propietat de l'empresa municipal Pumsa des del 10 d'abril de 2003, i que malgrat que és un espai no urbanitzable, són utilitzats de manera provisional per a aquest propòsit.

El futur El Corte Inglés

El Corte Inglés va formalitzar el juny passat la compra dels terrenys on s'ha d'instal·lar el futur centre comercial de Mataró. L'empresa va avançar, durant la signatura de l'escriptura, els primers 4,8 milions d'euros dels 30 milions que acabarà pagant a la ciutat, i en aquell moment es va comprometre a iniciar les obres, com a molt tard, abans del 2011. Tot i això, segons es calcula, els treballs podrien posar-se en marxa la primavera d'aquest any, un cop la multinacional disposi del projecte i els permisos necessaris. De moment, la ciutat ja té gairebé enllestit un dels requeriments previs per a la instal·lació dels grans magatzems: deixar net el solar de Can Fàbregas. Una operació que, a banda d'aquesta querella, acumula més processos judicials. De fet, només la Candidatura d'Unitat Popular ha interposat una dotzena de contenciosos administratius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.