Empresonen dos joves per l'incendi en què van morir cinc bombers a Horta de Sant Joan

Els Mossos, en una investigació judicial, desmunten la versió de Medi Ambient segons la qual el foc el va provocar un llamp

La polèmica sobre la gestió de l'incendi d'Horta de Sant Joan, que el juliol passat va cremar 1.140 hectàrees (la meitat de les quals del Parc Natural dels Ports de Beseit), es torna a reobrir perquè s'ha revelat que va ser provocat. Aleshores ni els veïns d'Horta ni bona part dels bombers que van trepitjar aquell infern no es van creure mai la versió oficial, donada amb contundència pel conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, segons la qual les causes van ser naturals. Només cinc dies després de l'inici de l'incendi, Baltasar va fer seu l'informe dels Agents Rurals –que tenen la competència d'investigar l'origen d'un foc– en què s'afirma que l'incendi iniciat el 20 de juliol passat a l'Horta va ser provocat per un llamp que va caure sis dies abans durant una tempesta seca, i que es va mantenir com a metxa en la fullaraca fins que el vent, la calor i la sequedat van afavorir-ne la ràpida propagació. «Ha estat provocat per un llamp. Aquest és un element molt importa que fa apaivagar una certa rumorologia» que fos provocat, va dir llavors Baltasar.

No imputats per homicidi

La jutgessa de Gandesa –que va trepitjar el territori cremat quan va fer l'aixecament dels cadàvers–, també tenia dubtes de l'informe, inversemblant, dels Agents Rurals i va encarregar als Mossos d'Esquadra una investigació alternativa sobre les possibles causes de l'incendi. Per això va prorrogar fins a tres vegades el secret del sumari, que es va aixecar ahir. Sis mesos després d'investigar –i, sobretot, de parlar amb els bombers i veïns–, l'àrea territorial de les Terres de l'Ebre, en col·laboració amb la unitat central de Medi Ambient dels Mossos, conclou finalment que l'incendi va ser provocat per dos joves del territori, que van encendre un foc a terra malgrat la prohibició i les condicions meteorològiques adverses que hi havia.

Els dos sospitosos –un veí de Càlig de 27 anys i un de l'Aldea de 26– van ser detinguts dijous passat a Amposta i Tortosa respectivament. Tots dos, amb certes contradiccions, van admetre davant la jutgessa de Gandesa que van encendre aquell foc a la zona però van insistir que la seva intenció no era pas destruir el bosc. La jutgessa va decretar ahir la presó provisional dels dos nois per un possible risc de fugida per la gravetat del delicte. Concretament, els imputa un delicte d'incendi forestal intencionat amb l'agreujant d'afectar gran quantitat de superfície i de provocar un deteriorament greu dels recursos naturals. Segons van precisar ahir fonts de premsa del TSJC, la jutgessa, ara per ara no els imputa la causalitat del foc –és a dir, la mort dels cinc bombers–, tot i que la fiscalia en va demanar l'empresonament acusant-los de cinc delictes d'homicidi imprudent. La investigació, que ja té set volums, continuarà amb l'oferiment d'accions penals als perjudicats pel foc.

Els Rurals diuen que el seu informe és «rigorós»

ACN / M.P

El cap del cos dels Agents Rurals, Antoni Mur, va defensar ahir l'informe que van fer sobre les causes de l'incendi a l'Horta de Sant Joan, en què s'afirma que la caiguda d'un llamp sis dies abans va ser la causa que va provocar l'incendi devastador. Mur va afegir que l'informe és «rigorós, està ben fonamentat i ben argumentat», a més de ser «tècnicament solvent». Va assegurar que no van trobar indicis d'intencionalitat a la zona: «No vam trobar cap causa al lloc d'inici ni cap altre indici que ens pogués portar a cap altre tipus de causes que no fossin les que vam dir en el seu moment.» Mur va explicar que l'informe dels Agents Rurals, publicat al juliol, es va remetre al jutjat de Gandesa a final de setembre, i que desconeixia que hi hagués oberta cap altra investigació per part dels Mossos d'Esquadra. En aquest sentit, ahir fonts del Departament de Medi Ambient van afirmar que no se senten qüestionats, després de la detenció dels dos nois. També van assegurar que la seva tasca en el procés de l'incendi de l'Horta ha estat acurat ja que el conseller només va donar a conèixer l'informe dels Agents Rurals sobre l'incendi d'Horta i la seva tasca va acabar quan el van remetre a la jutgessa, la qual –diuen– és la que ha d'aclarir els indicis que tenia i determinar, ara, que el foc ha estat provocat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.