El govern va contractar els dos detinguts pel foc d'Horta per netejar-hi boscos

El veí d'Aldea també va treballar d'auxiliar forestal per reforçar els bombers durant tres estius, del 2003 al 2005

El juliol passat, Lorenzo i Antoni eren d'excursió a la zona dels Ports (Terra Alta). Van passar la nit del dia 20 al bosc i van encendre un foc a terra que se'ls va descontrolar, però no van alertar ningú. L'endemà les flames es van revifar i van engolir cinc bombers de Lleida, que van morir calcinats, i un sisè que va resultar ferit molt greument. La reacció de tots dos nois es considera inexplicable i més quan ahir es va saber que tots dos havien treballat als boscos de les Terres de l'Ebre i sabien els riscos d'encendre foc al bosc durant l'estiu –prohibit– i més amb les condicions meteorològiques adverses que hi havia.

Fonts del Departament d'Interior van detallar ahir que els dos joves, ja empresonats, van fer un curset per desbrossar arbres i netejar camins i, com que el van superar –igual com un miler d'aturats més–, van ser contractats del març al juny passats per netejar els boscos de les Terres de l'Ebre després de les destrosses produïdes pel temporal de la primavera. A més, les mateixes fonts van confirmar que el veí de l'Aldea també va ser contractat com a auxiliar forestal a les campanyes d'estiu del 2003 al 2005, per reforçar la tasca dels Bombers de la Generalitat.

Al novembre passat, el veí de Calig va superar les proves com a cap d'unitat de les Brigades Rurals d'Emergència al País Valencià, un cos de suport als bombers en les tasques de prevenció i extinció d'incendis, segons l'agència ACN.

Tot i aquestes feines remunerades, Interior va insistir a aclarir que tots dos sospitosos «no són bombers, ni professionals ni voluntaris».

La jutgessa de Gandesa que investiga el foc d'Horta va fer empresonar tots dos joves, dissabte al matí, un cop van haver confessat que van fer un foc a terra i que se'ls va descontrolar. Però van insistir que va ser un accident i que no són piròmans. Tanmateix, la jutgessa els imputa un delicte d'incendi forestal intencionat amb agreujants, però no la morts dels cinc bombers.

Responsabilitats polítiques

EFE

El president de CiU, Artur Mas, i la del PPC, Alícia Sánchez-Camacho van reclamar ahir al president català, José Montilla, que demani «responsabilitats» polítiques per la gestió de l'incendi d'Horta de Sant Joan, i en concret als seus socis de govern d'ICV. Amb la detenció, abans-d'ahir, de dos joves com a suposats autors del foc d'Horta, es desacredita la versió oficial del govern, donada per Medi Ambient, en què es va assegurar que la causa de l'incendi va ser per un llamp.

Els líders de l'oposició van insistir ahir en reclamar explicacions. Mas va assegurar que el govern català «una vegada més ha enganyat el Parlament i els ciutadans», i Sánchez-Camacho va subratllar que el govern «no va dir la veritat». La portaveu d'ICV, Dolors Camats, va lamentar que els líders de CiU i el PP «vulguin treure rèdit electoral de l'incendi d'Horta davant una situació que va causar tant de mal i de dolor i no els aturi res».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.