Sant Cugat vol ara instal·lar les càmeres de videovigilància al centre aprofitant el pla de Zapatero

L'Ajuntament espera a rebre els diners abans de demanar permís a la Generalitat

La instal·lació de càmeres de videovigilància torna a ser en el centre del debat polític de l'Ajuntament de Sant Cugat després que el govern local hagi optat per incloure aquest sistema de seguretat en el paquet de projectes que han de ser subvencionats amb els fons estatals per a l'ocupació i sostenibilitat Local (FEOSL) que atorga el govern espanyol.

La instal·lació de les càmeres forma part d'un paquet de mesures que s'eleva a 479.000 euros i que, a més a més, inclouen la adaptació d'una sala de control des d'on a més de gestionar les càmeres de videovigilància també es controlarien les càmeres destinades a observar els fluxos de vehicles que entren i surten pels principals accessos de la ciutat. Aquest sistema de control del trànsit només requereix un comunicat formal mentre que la instal·lació d'un sistema de videovigilància requereix el vistiplau de la comissió de control de dispositius de vigilància que depèn de la conselleria d'Interior de la Generalitat. El regidor de Seguretat Ciutadana, Xavier Martorell, assenyala que ja s'ha començat a parlar amb la conselleria per elaborar l'informe però que no s'ha fet la sol·licitud formal mentre s'espera saber si el govern espanyol aprova la sol·licitud. La conselleria d'Interior també ha confirmat que, de moment, no hi ha cap sol·licitud d'aquest Ajuntament per instal·lar les càmeres.

Més furts

Martorell, tot i que destaca que els permisos per instal·lar sistemes de videovigilància són restrictius, considera que en el cas de Sant Cugat està plenament justificat atès l'increment del nombre de furts i robatoris registrats al llarg del 2009, i que se situa al voltant de la mitjana de Catalunya, que és d'un 10%. Fins i tot en el cas dels robatoris sense violència, l'increment ha estat més alt que la mitjana nacional, contràriament als casos en què sí s'ha generat violència, on l'increment s'ha registrat per sota de la mitjana de Catalunya. El regidor de Seguretat avança que si no es reben els diners necessaris s'hauran de fixar prioritats o bé s'hi podrien destinar diners del pressupost local.


Al marge de ser per naturalesa un tema polèmic, la manera com les càmeres de videovigilància han tornat al debat polític i social de Sant Cugat no han agradat als grups municipals a l'oposició (PSC, ICV, ERC i PP). Tots els grups han criticat que el govern hagi inclòs ara les càmeres de videovigilància en el paquet de projectes que han de rebre diners de la nova fase d'ajuts que atorga el govern espanyol i que ho hagi fet sense el consens de l'oposició. Segons el portaveu del grup municipal del PSC, Salvador Gausa, la ciutat «té altres prioritats en àmbits com ara les noves tecnologies i les energies renovables –objecte d'aquesta segona fase dels fons– que no pas la instal·lació de càmeres de videovigilància», diu. Els regidors d'ICV, Jaume Massanès, i d'ERC, Toni Ramon, són del parer que aquest sistema no és cap solució als problemes d'inseguretat si bé es mostren més partidaris de parlar de la instal·lació de càmeres de control del trànsit. L'oposició també critica el desconeixement total que té del projecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.