L'evacuació dels bombers de les BRIF va complicar l'actuació en l'incendi d'Horta

La decisió unilateral dels bombers cedits pel ministeri d'abandonar el foc va obligar els helicòpters a deixar la seva feina

«Mireu el grup de les BRIF. Si els agafen, que els posin en zona segura. Aquí no s'han volgut quedar i han tirat avall [...]. Si algú els veu que els pari i els posi a la zona segura», alerta Pau Costa, un dels GRAF de Lleida, que va acabar morint en l'incendi, i que feia d'enllaç entre les BRIF i els comandaments dels bombers. I és que quan el foc es va descontrolar els bombers de la base de Daroca (Saragossa) van témer el pitjor i van voler canviar de lloc. Eren les 15.40 quan els bombers de les BRIF van abandonar la zona i van intentar fugir per una de les pistes forestals. Però el foc tampoc els ho permetia i fins i tot es van plantejar grimpar per la cinglera per escapar de les flames. Enmig del que començava a ser un infern, van demanar que els evacuessin. El seu helicòpter havia sortit en direcció Daroca per fer un canvi de torn i van ser els helicòpters dels bombers que sobrevolaven la zona, i que també van rebre l'avís, els que van acudir a l'alerta, tal com marca el protocol quan una dotació demana que la rescatin. L'evacuació va ser complicada. Els efectius de les BRIF van haver d'habilitar una zona perquè els helicòpters poguessin aterrar. «Els nostres bombarders van deixar les tasques que estaven fent per evacuar les BRIF», va explicar ahir l'inspector en cap Joan Rovira. «La resta d'unitats que estaven a la zona quan van veure com els evacuaven es van intranquil·litzar.» La dotació de Mataró va disparar també el senyal d'emergència. «Els de les BRIF estaven aquí amb nosaltres i els estan evacuant amb helicòpter», van comunicar a la sala de control.

«L'evacuació va desestabilitzar les unitats que estaven a la zona fent maniobres d'autoprotecció», va assegurar ahir Rovira.

A banda, el fet que els mitjans aeris deixessin de sobrevolar el perímetre de l'incendi va provocar que des de la sala de control no arribés la informació de com estaven avançant les flames. A les 16.06 va arribar a la sala de control l'última comunicació del cap dels GRAF de Lleida, Jaume Arpa, en què reclamava que un helicòpter descarregués aigua sobre la zona on eren ells, ja que la llengua de foc ja els havia atrapat. El mateix helicòpter que havia rescatat les BRIF, pilotat per un dels homes més experts dels bombers, va fer un segon intent per rescatar l'equip del GRAF de Lleida, però el vent i les turbulències generades pel mateix foc li van impedir fer la maniobra d'aproximació.

Conjunt de fatalitats

La tragèdia d'Horta de Sant Joan es va produir per una suma de fatalitats, va assegurar l'inspector Joan Rovira. El matí del 21 de juliol el foc s'havia donat gairebé per controlat i el perímetre de l'incendi era de 61 hectàrees, però a partir de les dues del migdia, tal com estava previst, el vent va començar a bufar. «Els canvis d'intensitat de vent, l'orografia complicada del terreny i la gran quantitat de vegetació no ens ho van posar fàcil», va recordar ahir Rovira, i el perímetre que fins llavors havia estat delimitat es va descontrolar. L'activitat dels mitjans aeris es va haver de suspendre. «Es van generar focus secundaris que llançaven elements incandescents i va facilitar que l'incendi es propagués.» Es van produir dues revifalles del foc, una de les quals en direcció al municipi d'Horta de Sant Joan. «Estaven en perill les nostres dotacions, els veïns dels masos i el personal d'obres de carreteres.» Els mitjans aeris van tornar a enlairar-se. «Feu el que pugueu», va ordenar el coordinador aeri. Però encara hi va haver una tercera reproducció de l'incendi, que va ser la que va causar la mort dels GRAF, que eren sota la cinglera de la Faixa del Migdia. «La barrera rocallosa va fer un contravent, un fenomen que succeeix sempre al costat dels penya-segats i les cingleres», va assenyalar Rovira. La llengua de foc va fer «ineficient» la zona de seguretat que havien dissenyat els GRAF de Lleida, on fins llavors havien estat segurs. «Això ve cap aquí on estem nosaltres. Tenim el foc bastant a prop. Estem fent zona segura i suposo que ja n'hi haurà prou», va assegurar el cap dels GRAF de Lleida a la sala de control vint minuts abans que la llengua de foc els atrapés.

Efectius desbordats

Un total de 128 efectius dels bombers estaven sobre el terreny aquell dimarts a la tarda quan el foc es va descontrolar. La vintena d'efectius dels GRAF de Barcelona que eren a uns 100 metres de les víctimes i que també els va passar el foc per sobre no van ser els únics que van veure el perill a prop seu. Una seixantena de bombers més es van trobar en situació de risc i van haver de fer maniobres d'autoprotecció, com per exemple cobrir-se amb la manta ignífuga, buscar vies d'evacuació o bé delimitar noves zones de seguretat, talant arbres per protegir-se del foc. La virulència de les flames també va fer que es decidís canviar l'emplaçament del centre avançat de control que havien establert els comandaments dels bombers i el punt de trànsit, des d'on es controlen i s'informa tots els vehicles dels bombers.

Van respondre els avisos

L'inspector en cap dels bombers, Joan Rovira, va assegurar ahir, en una roda de premsa organitzada per rebatre les crítiques rebudes per la mala gestió de l'incendi, que des de la sala de control es van respondre tots els avisos que van enviar les víctimes de l'incendi del massís dels Ports. Rovira ho va assegurar després que l'advocat de la família d'un dels morts va denunciar dimecres que Josep Pallàs, el bomber que va quedar ferit greument i que va rebre l'alta hospitalària fa dos mesos, va arribar a demanar fins a quatre vegades que algú l'anés a ajudar perquè el foc l'estava cremant. Segons l'informe dels bombers, el responsable de la coordinació operativa dels GRAF va estar en contacte amb els equips durant tot el dispositiu i quan va perdre la comunicació amb el cap dels GRAF de Lleida va ordenar a la resta de grups que anessin a la zona a veure què havia passat als companys.

Cal prioritzar la seguretat

L'infern que es va viure en l'incendi d'Horta de Sant Joan és la pitjor situació que han viscut mai els Bombers de la Generalitat en la seva història, per això segons el cap del bombers cal fer «una reflexió profunda». «Els incendis cada cop són més violents i hem de prioritzar la seguretat dels efectius», va destacar l'inspector Joan Rovira. Cal revisar i analitzar els protocols d'actuació i millorar aquells aspectes que van fallar i que no poden tornar a repetir-se, va assenyalar, i va assegurar que si és necessari es modificarà la intervenció dels bombers i dels GRAF en concret, ja que les víctimes van seguir el protocol: van establir un punt de guaita, van dissenyar una zona segura i van mantenir comunicacions amb la sala de control en tot moment de la seva situació. «Caldrà que passi molt de temps per recuperar l'autoconfiança i caldrà incorporar les lliçons apreses», va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.