Roben de nit les almoines de l'església de Sant Feliu de Girona i hi fan danys

El bisbat posa en guàrdia els mossens per un joier «sospitós» que ofereix restaurar joies de culte

El mossèn de la parròquia de Sant Feliu, Joan Baborés, va descobrir el robatori de bon matí i va alertar els Mossos i va fer la denúncia corresponent. Tot fa pensar que el lladre o els lladres es van quedar amagats a dins de l'església aprofitant els forats i tendals que hi ha a l'interior del temple a causa de les prospeccions arqueològiques que s'hi fan i que, precisament, han permès descobrir les bases de part de la que va ser l'estructura de la primera catedral de la ciutat. Durant la tarda, l'església és oberta al públic i per això tot fa pensar que els intrusos malintencionats van entrar com a visitants i es van amagar fins que el mossèn va tancar les portes. Llavors, van escorcollar el temple i van arreplegar el que els va interessar: els diners de les almoines que eren als caixons i calaixos. No van tocar, però, cap imatge ni objecte de culte. Sí que, per accedir a les diferents estances i sortir, van destrossar panys i portes, que suposaran una despesa considerable. Ahir al matí, després que el rector presentés la denúncia, els agents de la policia científica dels Mossos van inspeccionar el temple per intentar trobar empremtes dels lladres, que se suposa que són pillets sense cap relació amb els grups especialitats en robatoris d'objectes sacres. Aquests últims, en altres ocasions, han actuat a les comarques gironines i fins i tot han obligat el rector de Porqueres a adoptar mesures dràstiques per poder mantenir els objectes exposats al públic sense que els lladres se'ls enduguin: els ha posats al darrere de vidres blindats.

El joier sospitós

Per tal de salvaguardar-se de l'acció dels lladres i entabanadors, la secretaria del Bisbat de Girona va emetre divendres un comunicat a tots els mossens de les parròquies de la demarcació per advertir-los que «tinguin molta cura abans de confiar restauracions d'objectes d'orfebreria a persones desconegudes i que no ofereixin cap garantia escrita per part de la vicaria general del Bisbat». Aquest comunicat té l'origen en els advertiments que ha fet el rector de Sant Miquel de Fluvià i Sant Mori, mossèn Antoni Viñas, que va rebre la trucada d'un joier estranger que li venia avalat per altres mossens de l'Empordà, que se li oferia restaurar-li els objectes de culte (calces, copons, creus...) de la seva parròquia. El capellà, que va estar molts anys de missioner a diferents països americans i que té esperit investigador, es va malfiar del joier, tot i que ha fet alguns treballs de restauració lluïts i bé de preu a alguns rectors. Aquests li van fer una carta de recomanació i va derivar en el fet que el bisbat fins i tot tingués maquetat el seu anunci a la seva guia. Però Viñas va considerar que no era prudent deixar que un desconegut s'endugués les joies de les rectories, suposadament a Irun, perquè no hi veu cap garantia que algun dia no desaparegui amb les joies. «Que no tenim joiers de confiança a Girona?» es preguntava Viñas, que va anar a exposar els seus arguments al bisbe, dient-li que no seria el primer cop que algú es guanya la confiança de la gent fent uns primers treballs idonis i després desaparegui amb material valuós o, fins i tot, amb la informació privilegiada que disposi, hi enviï un lladre còmplice. A més, Viñas va descobrir que el gremi de joiers gironins considerava «poc clar» el joier que s'ofereix als capellans. Amb tota aquesta informació, el Bisbat ha alertat els capellans que no siguin ingenus. En la targeta que el joier entrega als capellans s'anuncia com a expert en «restauració de tota mena d'objectes de culte».

On ronden els lladres que lligaven els capellans?

El clero està en el punt de mira dels lladres que, en ocasions, com va passar a Santa Pau, van robar fins i tot les hòsties, i el capellà va haver de deixar algun fidel sense combregar. Els casos més greus els van perpetrar el 2006 dos homes, un d'alt i un de baix, que anaven a les rectories amb alguna excusa, amenaçaven els capellans amb una pistola i els deixaven lligats. S'hi van trobar els rectors de Besalú, Sant Hilari, Bàscara i Mosqueroles (Vallès Oriental). Els Mossos tenien el retrat robot dels assaltants i alguna pista, però han passat 4 anys i, com que no consta cap detenció, deuen rondar lliures pel món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.