Estafen músics catalans amb la promesa d'actuar en casaments a l'Àfrica

L'associació professional Musicat ha presentat una denúncia als Mossos d'Esquadra de Girona

Musicat, amb seu a Girona, és la principal associació professional de músics de Catalunya, amb 3.100 músics associats. Una de les seves principals eines d'informació i gestió és el web www.musicat.cat, on l'apartat de notícies s'obre aquests dies amb un «avís important: estafa a través de la web», i també es pot descarregar un dels models de carta que estan rebent molts músics des de principi d'any, a través del correu electrònic.

Una de les cartes la signa Louis Cires, que es presenta com un alt funcionari de la Unicef i diu que vol contractar el grup perquè actuï al seu casament a El Caire, en una festa prevista del 5 al 7 de febrer en una sala per a 80 persones, a casa seva. L'estafador explica que ha conegut el grup a través d'internet i li demana que enviï un pressupost per a les actuacions. També hi afegeix que ell es farà càrrec de l'allotjament dels músics en un hotel de tres estrelles i del viatge en avió. I especifica que ell pagarà per endavant el cinquanta per cent del catxet. Fonts de Musicat, que van establir contacte telefònic amb l'hipotètic contractant –el qual havia facilitat un número de mòbil per si calia localitzar-lo, ja que estava en una missió de treball a la Costa d'Ivori–, afirmen que en un primer moment tot plegat semblava molt creïble: fins i tot es demanava la fitxa tècnica del material necessari per a l'actuació i afegia que calia que els músics s'informessin de les condicions per obtenir el visat d'entrada a Egipte.

En el cas del músic estafat, va rebre el missatge el 5 de gener, i tres dies després li van respondre especificant les condicions: 3.550 euros per a tres músics durant tres dies.

Dipòsit de garantia

El dia 11 de gener, Cires li va contestar acceptant la proposta i va demanar que redactessin un contacte a nom seu, amb les dades bancàries per fer la transferència. També va dir que seria bo parlar dels detalls per telèfon. L'endemà, després de parlar-hi per telèfon, es va enviar el contracte des de Musicat. I el dia 13 van començar els problemes: Cires va enviar un missatge amb el contracte signat i el comprovant de la transferència bancària que deia que havia fet, però afegia que l'import d'aquesta transferència no era de 3.550 euros, tal com havien acordat, sinó de 4.550 euros, perquè segons el seu banc, quan es fan transferències a un país de fora de la Unió Econòmica Monetària Oest Africana, tant el receptor com qui envia els diners han de fer «el dipòsit de garantia per la lliure circulació de fons». Cires remarcava que ell ja havia pagat la seva part (1.200 euros) i que el músic havia d'anar a una oficina de correus a fer un ingrés de 985 euros a la Western Union a nom d'un responsable de la Comissió de Transferències de Costa d'Ivori. Aquesta transferència es va fer el mateix dia des de Musicat, tot i que immediatament Cires va contestar demanant una nova transferència de 1.788 euros per a altres tràmits, i aquí es quan a Musicat es van començar a malfiar. Cires, però, va insistir l'endemà demanant aquests 1.788 euros que ell, suposadament, ja havia abonat, i afegint que li sabria greu que l'actuació s'anul·lés perquè ja havia imprès les targes que l'anunciaven. També insistia que els músics rebrien una transferència de 7.323 euros: la suma del catxet i totes les transferències sol·licitades.

D'altres socis de Musicat han rebut cartes idèntiques, però a nom de Fernando Mathis, en aquest cas per anar a actuar al seu casament a Victòria, la capital de les Seychelles.

«Cartes nigerianes» i altres fraus

L'estafa que té ara com a objectiu el col·lectiu de músics no és res més que una variació temàtica de les anomenades cartes nigerianes, que al mateix temps són una actualització gràcies a l'àmplia difusió i l'anonimat que garanteix internet del frau del presoner espanyol, originari del segle XVI: en aquell moment, es demanaven diners per al rescat d'un noble britànic pres a Espanya o d'un d'espanyol pres a Tunísia. En el cas de les cartes nigerianes, s'ofereix al destinatari participar en algun negoci amb grans beneficis, però sempre després d'haver ingressat una quantitat per a impostos i despeses vàries. Com en el cas d'aquestes cartes amb trampa, els responsables de Musicat saben que serà molt difícil seguir la pista dels estafadors dels seus socis, «però tenim el deure moral de denunciar aquests fets i informar-ne».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.