Comença el judici per la invasió de les pistes del Prat el juliol del 2006

La fiscalia demana penes de tres i quatre anys de presó per a 27 empleats d'Iberia

El caos que va regnar a l'aeroport del Prat el 28 de juliol del 2006 té l'origen en el malestar que es respirava des de feia dies entre els empleats del servei de terra d'Iberia, que veien perillar la seva feina perquè la companyia havia perdut el contracte d'aquest servei al Prat. En vista d'aquesta situació, segons la fiscalia, el dia 28 al matí els acusats Omar Minguillón –coordinador sectorial de la Federació Nacional de Transports d'UGT– i José Luis Gallardo –secretari general de la Federació Nacional de Transports d'UGT al Baix Llobregat– van convocar els treballadors a una assemblea. Fins a aquell moment, la vaga havia tingut un caràcter passiu: els empleats no recollien les maletes de les cintes de facturació, que es van col·lapsar, i no transportaven els equipatges fins als avions. El personal, d'altra banda, tampoc no atenia les aeronaus que aterraven, la qual cosa va obligar molts passatgers a quedar-se dins dels avions durant hores, fins que la Guàrdia Civil els va poder evacuar.

Impedir el trànsit aeri

Segons l'acusació pública, la situació es va complicar després de l'assemblea, ja que Minguillón i Gallardo suposadament van incitar els treballadors «a fer un pas més en les seves reivindicacions mitjançant l'ocupació de les pistes, tot i ser conscients del risc que això suposava per a tots els usuaris de l'aeroport». Seguint les instruccions dels dos sindicalistes, uns 400 empleats van ocupar la plataforma que condueix a l'aparcament dels avions i la pista principal, on els acusats suposadament es van estar durant hores. Alguns treballadors fins i tot van envair la segona i la tercera pista, mentre hi abandonaven tota classe de vehicles d'Iberia per «impedir el trànsit aeri». La fiscalia assenyala en tot moment els dos sindicalistes com els líders de la vaga, que va acabar amb nou detinguts a conseqüència dels incidents que es van produir a les pistes.

100.000 viatgers afectats

El caos que es va produir a l'aeroport va paralitzar el trànsit aeri i, segons la fiscalia, va suposar un greu risc per als avions i va sembrar «el pànic» entre els passatgers. La vaga va afectar més de 100.000 viatgers i va obligar a cancel·lar nombrosos vols. La fiscalia demana que 25 treballadors siguin condemnats a tres anys de presó per un delicte contra el trànsit aeri o, alternativament, a dos anys i mig de presó per desordres públics. Els dos sindicalistes s'enfronten a una pena de quatre anys o, també de manera alternativa, a dos anys i mig de presó. El judici, un dels pocs en què el banc dels acusats estarà ocupat per gairebé una trentena de persones, començarà avui amb les qüestions prèvies que vulguin plantejar les parts i es preveu que els imputats comencin a declarar dilluns. Les sessions duraran fins al 23 de febrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.