A l'explosió de Vidreres hi havia restes de material pirotècnic prohibit, però tolerat

El cavall de batalla del judici del cas de l'explosió de Vidreres no estarà tant en els arguments que aportin els acusadors o els defensors dels acusats, sinó en la interpretació que faci el tribunal del reglament d'explosius, i de l'ordre ministerial que ordenava a partir de 1991 la catalogació dels productes pirotècnics destinats al comerç.

Els especialistes van trobar restes de material pirotècnic prohibit –barreja de clorat i alumini– en les restes de l'explosió que va causar la mort el 3 de juny 1993 de quatre treballadors de la pirotècnia Brau de Vidreres. Aquestes mostres van ser recollides d'entre petards que van quedar sense explotar i del terra on es van originar els principals focus de l'explosió, segons van afirmar ahir en el judici els pèrits dels serveis de desactivació d'artefactes i del laboratori de la Guàrdia Civil.

El pèrit del ministeri d'Industria que va declarar ahir va explicar, però, que, segons el seu criteri, si bé aquell material pirotècnic estava prohibit pel reglament i per l'ordre ministerial, no quedava clar que s'hagués de retirar del mercat. Segons el pèrit, no es va dir mai de manera clara que s'hagués de destruir aquell material ni que s'hagués de retirar del mercat.

Fins i tot, el pèrit va exposar que com que en aquells moments no es donava l'abast per poder catalogar tots els productes pirotècnics a curt termini, almenys durant un parell d'anys «es va tolerar» la comercialització de tots els que ja hi havia al mercat. El pèrit també va explicar que el contingut de l'ordre ministerial anava adreçat a funcionaris del mateix departament i als fabricants de productes pirotècnics, i no feia cap referència a les empreses que els tinguessin en dipòsit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.