Trànsit no retirà punts als ciclistes

Un jutge troba «absurd» que es puguin treure crèdits si per conduir una bicicleta no es necessita carnet

El magistrat del jutjat contenciós i administratiu número 17 de Barcelona ha estimat parcialment el recurs d'un ciclista que va ser multat el febrer de 2009 per la Guàrdia Urbana per conducció temerària. El jutge no li treu la sanció de 300 euros que li van imposar els agents, però sí que considera oportú desestimar la retirada de quatre punts del permís de conduir. En la sentència, del 2 de febrer, el jutge recorda que el reglament de circulació estableix que la bicicleta és un vehicle, però també entén que la norma deixa clar que només es podran treure punts per infraccions comeses amb vehicles que requereixen llicència, cosa que no passa amb la bicicleta. Si no fos així, assenyala la sentència, es podria produir una situació tan «absurda» com per exemple que s'haurien de retirar també punts inexistents a aquells ciclistes que no tenen permís de conduir. El ciclista va ser multat el 22 febrer del 2009 quan circulava per Barcelona amb una bicicleta del servei del Bicing i va fer cas omís d'un semàfor en vermell.

La sentència pot crear un precedent en la matèria en un punt en què la normativa és molt inconcreta. Tot i així, el Servei Català del Trànsit (SCT), que s'encarrega de tramitar l'extracció de punts, en aquests casos ja feia una interpretació favorable al ciclista i tendeix a no tramitar la pèrdua de punts dels conductors que són sancionats quan van en bicicleta, perquè seria un greuge comparatiu entre els ciclistes que tenen carnet de conduir i els que no disposen de la llicència.

Es calcula que només a la ciutat de Barcelona cada dia es produeixen uns 35.000 desplaçaments amb bicicleta.

La DGT tindrà els historials mèdics dels conductors

efe

El Consell de Ministres va aprovar divendres el nou reglament dels centres de reconeixement de conductors que obligarà aquests centres mèdics a enviar a la Direcció General de Trànsit (DGT) els historials clínics dels informes d'aptitud psicofísica dels conductors que donen dret al permís o llicència de conduir. D'aquesta manera, l'administració podrà comprovar que les revisions mèdiques són el resultat d'una exploració completa de l'estat de salut del conductor. Els informes mèdics s'enviaran per via telemàtica i s'incorporaran al registre de conductors i infractors. El govern espanyol ha concedit un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor del reglament perquè els centres mèdics instal·lin l'equip informàtic per poder enviar els informes d'aptitud psicofísica a la DGT.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.