Investiguen si la mort d'un home a Tordera va ser provocada pel temporal

L'Ajuntament denuncia que els Mossos es van «desentendre» dels conductors atrapats a l'N-II

El cadàver va ser localitzat ahir al voltant de quarts de tres de la tarda en una pista forestal i en una zona de difícil accés per la quantitat de neu acumulada durant el dia. Estava estirat a terra, bocaterrosa i encara es podien veure les petjades que havia fet abans de caure. Es tracta d'un home de 45 anys, que treballava de cambrer, veí de la urbanització i que, en un primer moment, no presentava ferides que poguessin relacionar-se amb una mort violenta.

Els Mossos, que porten la investigació, treballen amb diferents hipòtesis, entre aquestes que una indisposició el fes caure quan anava a la feina, perquè feia aquest trajecte de manera habitual a peu o amb bus. El fet que les petjades fossin visibles i que l'esquena de l'home no acumulés gaire neu fa pensar als investigadors que la mort li arribés a primera hora del matí, quan el temporal ja havia passat. Tot i això, els resultats de l'autòpsia donaran més informació.

Caos a l'N-II

La carretera N-II va ser una de les més afectades pel mal temps de dilluns i el tram entre Tordera i Maçanet de la Selva es va tallar a primera hora de la tarda a la circulació per l'acumulació de neu a la caçada i el perill que això suposava per als conductors.

Aquest tall, però, va afectar de ple unes 200 persones que en aquell moment circulaven per la via i que van quedar atrapades dins dels seus cotxes sense que els poguessin moure. L'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia (CiU), critica la «poca i deficient» feina dels Mossos. «Es van limitar a controlar el trànsit a la rotonda de Can Bartrolí i en cap cas van anar a rescatar les persones que estaven dins dels vehicles», relata. Garcia explica que l'Ajuntament no va rebre cap avís del Departament d'Interior en què els informessin de la situació que hi havia a la carretera i que no va ser fins a les deu de la nit quan un afectat que havia deixat abandonat el vehicle i que havia caminat fins a la població els va explicar la situació. «No ens ho podíem creure, però vam mobilitzar els efectius de la policia local, gent de la brigada i fins i tot regidors amb els seus vehicles 4x4 per arribar al tram de la carretera i, un a un, agafar la gent de dins dels seus cotxes per dur-los a un lloc segur», rememora l'alcalde.

En total, van rescatar 98 persones –d'altres ja havien marxat pel seu propi peu–, que van passar la nit de dilluns a dimarts al pavelló municipal o en alguna de les dues pensions de la població. Se'ls van facilitar mantes i peces d'abric i menjar. «Sentim molt més que indignació per uns fets que no tenen justificació, perquè, si no hi havia prou efectius, ens haurien d'haver trucat, als ajuntaments, a la gent del territori que se'l coneix pam a pam i que pot ser de molta ajuda», va insistir.

D'altra banda, alguns dels conductors atrapats en aquest trem de l'N-II però més propers al terme municipal de Maçanet de la Selva es van poder aixoplugar al restaurant Cal Coix. Pel que fa a l'actuació dels Mossos, fonts del sindicat CCOO van declarar ahir a l'ACN que els agents desplaçats a l'N-II van sol·licitar una màquina llevaneu a les 2 de la tarda i que aquesta no va arribar fins a la matinada. «Molts policies van allargar la seva jornada arran de la situació que es vivia, però és evident que van faltar efectius, cosa que denunciem des de fa temps en un àmbit general del cos», va dir el portaveu del sindicat, Toni Castejón.

L'obertura al trànsit de l'N-II en aquest tram es va complicar ahir perquè, a banda de la neu que hi havia acumulada, calia retirar els vehicles i sobretot els camions de gran tonatge que hi havien quedat abandonats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.