Alliberen el detingut i arxiven el cas del noi de Blanes esquarterat a Barcelona

No es van trobar mostres d'ADN d'Ottavio Cusella, qui ara ha estat posat a disposició de la justícia italiana per d'altres afers

Les restes del cos esquarterat de Jorge David Oliveras Oliva van ser localitzades el 8 d'agost en uns contenidors del carrer València de Barcelona. Aviat es va descobrir que havia estat assassinat al tercer segona del número 437 del carrer València. En aquest pis hi tenia fixat el domicili Lorena Sánchez, qui va ser que va explicar als Mossos que el seu excompany Jhon Jairo Tabares li havia confessat que un italià anomenat Ottavio havia matat Oliveras i que ell (Tabares) l'havia esquarterat. Es va iniciar la recerca i Cusella, que estava encartat en una investigació per tràfic de drogues entre Barcelona i Itàlia, va ser localitzat i detingut el 21 d'octubre del 2008 al domicili dels seus pares a Roma. Setmanes després, Cusella va ser posat a disposició del jutjat número 8 de Barcelona, però es va negar a declarar davant la jutgessa Ángeles Fernández Tió. Van transcórrer uns mesos abans els laboratoris no van aportar els resultats de les proves d'ADN, per comparar les mostres que s'havien agafat de Cusella i d'altres implicats en la causa amb les desenes de mostres biològiques que es van obtenir en l'inspecció de l'escenari del crim, i també del bagul de grans dimensions que va ser trobat buit al costat del contenidor, i que se suposava que havia contingut restes del cos de la víctima. Els laboratoris només van trobar coincidència de les mostres amb l'ADN de la víctima i la resta eren de persones no identificades i tampoc coincidien amb cap dels altres implicats. La jutgessa va decretar la llibertat de Cusella i l'arxivament provisional de la causa, almenys fins que no es localitzi l'altre sospitós, Jhon Jairo Tabares. Els Mossos, a partir d'un detallat estudi de les trucades telefòniques, van arribar a la conclusió que, després del crim, Tabares i Cusella van anar junts fins que es van separar, quan Tabares va anar a curar-se una ferida de ganivet i va enviar Cusella a recollir pintura i estris a casa d'un amic seu per pintar el pis.

Dos crims que s'entrellacen

Moltes coincidències fan que l'assassinat de Jorge David Oliveras es vinculi amb el de Jhon Fredy Osorio Zabala, un colombià de 28 anys amb domicili a Tordera que va ser abatut a trets el 13 del juliol del 2008 al forn cafeteria colombià Pan i Sabor al carrer Sant Quintí de Barcelona. Un pistoler amb gorra va entrar al local, va demanar per ell i li va engegar una rajada de trets. Resulta que Jhon Jairo Tabares, sospitós del crim de Oliveras, i Lorena Sánchez, la dona que el va delatar, van ser testimonis directes de l'assassinat d'Osorio. I d'altra banda, ara s'ha comprovat també que Jhon Fredy també utilitzava l'ordinador trobat al pis on van matar i esquarterar Oliveras i també era conegut d'Ottavio Cusella. Fins ara, el mòbil dels crims s'ha aclarit.

«Derretir un humano»

Els Mossos van comissar l'ordinador que es va trobar a l'escenari del crim (al tercer segona del número 437 del carrer València de Barcelona) i de l'anàlisi fet a l'aparell, se n'extreu la conclusió que algú el va utilitzar per veure si trobava informació a internet que l'ajudés a desfer-se del cadàver. Concretament, els Mossos van trobar rastres que s'havien fet consultes a través del cercador Google que no deixen dubte de què buscaven. «Cómo derretir un humano. Cuerpos derretidos. Cómo deshacer la carne. Cómo deshacer un humano. Cómo desacer un humano.» Eren les cerques textuals que van fer a l'ordinador a les 6.41 del dia 7 d'agost del 2008, és a dir, l'endemà del dia que s'ha fixat com a data del crim. Cap de les consultes fetes, però, aporta informació que serveixi per fer desaparèixer un cos. En el cas de Jorge David Oliveras Olivas, els criminals van intentar fer-lo desaparèixer esquarterant-lo i llençant els fragments al contenidor. Se'n va poder recuperar el cap, el tors i la cama esquerra, trobats en bosses al costat del contenidor. Però els braços i l'altra cama no han pogut ser mai localitzats.

Fotos dels implicats

En l'ordinador localitzat al pis, els Mossos i van trobar un extens àlbum de fotos de molts dels personatges implicats en el cas, però aparentment havien estat emmagatzemades per separat pels seus protagonistes, que deurien compartir l'ús de l'ordinador. Moltes de les fotografies eren de la parella Ariadna Lorena Sánchez Marín, la dona colombiana que va posar els Mossos sobre la pista de Cusella, i el seu excompany Jhon Jairo Tabares Mora, evadit i considerat ara el principal sospitós. Però també hi havia moltes fotografies d'un viatge a Tailàndia que havia fet Oliveras Oliva entre el febrer i el març del 2008. També hi havia fotos d'Ottavio Cusella amb un nen, una dona i una parella gran i d'altres del seu amic Davide i d'altres coneguts. I també hi sortia un àlbum de Jhon Fredy Osorio Zabala, un colombià assassinat el 13 de juliol del 2008 a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.