Aparten del servei dos mossos de Figueres implicats en la pallissa a un estafador

La víctima ha denunciat que el van estomacar cinc persones: els dos empresaris estafats per ell, dos policies i un altre home

L'enrevessada història té el seu inici el mes de novembre passat quan els amos de Grues Font, situada al polígon del Pont del Príncep, a Santa Llogaia d'Àlguema, van iniciar relacions comercials amb un home negre de molt bon veure i elegant que es va interessar per comprar-los un camió i va acceptar pagar-los els 120.000 euros que ells en demanaven. Al client sempre el van identificar com a Francisco i els tractes els va tenir sobretot amb un dels germans Font, Alexandre. El cas és que en lloc de cobrar els 120.000 euros, els germans Font van acabar pagant 40.000 euros al tal Francisco, que els va entabanar amb el conegut engany dels bitllets tintats.

El 12 de març passat, els empresaris estafats i l'estafador es van tornar a trobar a Figueres, després d'una cita. Alexandre i Francisco, com l'anomenava ell, es van trobar al vespre al bar Lido, on els dos agents del grup de paisà, avisats per l'empresari, van fer una ronda teòricament amb la intenció d'intentar identificar amb noms i cognoms l'estafador.

Francisco va aparèixer unes hores més tard, ferit de gravetat i ensangonat, al mig del cinturó de ronda de Figueres després de caure d'una furgoneta en marxa i se'l va hospitalitzar amb la seva veritable identitat: Justin Hapi. Quan va estar en condicions de declarar, Hapi va denunciar que havia anat a l'estació de Figueres a acompanyar una amiga i que havia trobat un home, que no coneixia, que es va oferir a dur-lo a Girona amb una furgoneta. Abans, però, el desconegut va dir que havia d'anar a recollir unes coses al seu taller i el va fer entrar en una nau i allà, de sobte, li va dir que era «home mort». Segons el relat de Hapi, que ha variat en diverses ocasions, cinc homes el van lligar de peus i mans i li van enroscar una corda al coll i el van apallissar de forma salvatge mentre enregistraven imatges amb un telèfon mòbil i un bolígraf gravador tot dient-li que passarien les gravacions a la seva família. Hapi va assegurar que dos dels homes que el van colpejar van dir que eren policies i va remarcar que havia vist que un d'ells duia una pistola. Per aquesta pallissa que se situa a la sala de reunions de l'empresa Grues Font, on els Mossos han detectat restes de sang a través del reactiu Bluestar, ja van ser detinguts i empresonats durant una setmana els germans Alexandre i Josep Maria Font, que continuen imputats. Ara s'investiga quin paper hi van jugar els mossos.

Trucada al mosso amic

Un dels empresaris detinguts va admetre que s'havien reunit amb l'estafador a l'empresa després que aquest acceptés anar-hi voluntàriament i que allà havia perdut els nervis i l'havia empès. Alexandre Font va explicar que mentre era allà amb l'home que es feia dir Francisco havia trucat al seu germà Josep Maria i també a un amic seu, Faust, que és mosso, i que al cap de poca estona es van presentar el seu germà i el seu amic mosso i un altre agent i que aquests van escorcollar l'africà estafador per veure si duia la seva documentació autèntica i així el podien identificar amb noms i cognoms. Però no duia documents i es va negar a donar-los el seu nom i cognom reals i els mossos van marxar i després, en quedar-se sols, els dos germans i Francisco es van empentar mútuament fins que van decidir tornar Francisco a l'estació. Ells neguen que l'arrosseguessin escales avall mentre el tenien lligat, com afirma Hapi, i afirmen que l'home va pujar voluntàriament a la furgoneta. També expliquen que quan van sentir un sotrac i van veure que l'home que duien darrere la furgoneta havia caigut es van aturar i van intentar ajudar-lo a pujar però els relliscava.

Denunciar o no l'estafa

L'estafa de què van ser víctimes els germans Font no havia estat mai denunciada formalment fins ara, tot i que el mosso amic dels empresaris admet que en tenia constància perquè li havien dit personalment i assegura que ell havia aconsellat al seu amic que presentés denúncia però aquest no ho volia fer perquè tenia por que se n'assabentés la seva dona. En canvi, en una de les seves declaracions, l'empresari va assegurar que havia explicat el cas al seu amic mosso però que aquest no hi havia donat gaire importància i no li havia dit mai que ho havia de denunciar. En aquest cas, es podria imputar als mossos un delicte d'omissió del deure de perseguir delictes. Per la seva part, el mosso, en la minuta que va redactar, assegura que aquell dia, el 12 de març a la tarda, ell i el seu company, un agent en pràctiques, feien la ronda per la zona de l'estació de Figueres i ell tenia coneixement des de feia uns dies que el seu amic empresari s'havia de trobar amb l'estafador. Segons el mosso, quan Font i Hapi eren en una taula del bar, ells, de paisà, van entrar i van estar una estona a la barra, però no van intervenir en la conversa. Van veure que els dos homes marxaven amb una furgoneta i, tot i que van passar per davant de Grues Font, diuen, no hi van entrar, i quan van saber, al final del servei, que havien apallissat un home negre, diuen no ho van relacionar amb la trobada que ells havien vist entre l'estafador i la seva víctima.

No queda ningú al 200

Els dos mossos encara no han estat citats com a imputats al jutjat però ja han estat interrogats per afers interns i Interior els ha suspès de sou i feina. Els dos mossos, un d'ells en pràctiques, eren els dos únics integrants de grup 200, la brigada de paisà de seguretat ciutadana de la comissaria de Figueres. El 200 ja havia estat eliminat a Figueres i en el moment que es va voler restablir, la plantilla hi va fer boicot i només van apuntar-s'hi Faust i l'agent en pràctiques. Ara s'ha tornat a quedar sense agents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.