Successos

Un pare denuncia que la seva exdona li ha pres les filles i se les ha endut del país

El veí de Tarragona acusa la policia de fer els passaports a les nenes, tot i que un jutge ho havia prohibit

El 19 de març, el veí de Tarragona Quico Iborra va presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra després d'assabentar-se que, tres dies abans, la seva exdona havia marxat suposadament amb les seves dues filles, de 10 i 12 anys, a Houston, malgrat que l'home explica que en la sentència de divorci van acordar una clàusula que recollia que la mare no podia treure les menors de l'Estat sense la seva autorització. Segons la versió del pare, el gener del 2009 la dona li va dir que havia començat una relació amb una persona dels Estats d'Units, que tenia la intenció de casar-s'hi i que ja havia tramitat els passaports de les nenes perquè se les volia emportar a viure amb ella a Amèrica. El denunciant, que des d'un principi va mostrar la seva oposició a aquest propòsit, va presentar una denúncia als jutjats per evitar-ho i va iniciar un procediment de modificació de la guàrdia i custòdia de les seves filles. La denúncia va acabar arxivada perquè el jutjat que va instruir la causa va considerar que «de pensament no es delinqueix» i que, encara que ella pogués considerar aquesta opció, no havia comès cap acte il·lícit.

Iborra relata que el juny del mateix any es va assabentar a través de diverses companyes de classe de les seves filles que les nenes s'estaven acomiadant de les seves amigues. El pare va tornar a denunciar «l'amenaça» que la seva exparella se les endugués i, a finals de juliol, es va celebrar un altre judici: «En aquesta ocasió, novament, el jutge va determinar que la base de les meves sospites no era suficient, i, a més, ella va assegurar en les seves declaracions que no faria res il·legal, que no marxaria sense el meu consentiment o, si no el tenia, sense una autorització judicial.» Per tant, en la sentència es va decretar que les menors continuessin amb la seva mare, si bé, com a mesura cautelar, els jutjats de Valls van dictar el 7 d'abril de 2009 una interlocutòria que ordenava que els dos passaports de les nenes quedessin en dipòsit judicial. Per la insistència del pare, però, el 31 de juliol va sortir una altra interlocutòria en què s'acordava que es comuniqués la resolució anterior a la Policía Nacional per evitar la possibilitat de fer duplicats dels passaports de les nenes.

Destinació: Houston

El 18 de març, l'excunyat d'Iborra es va presentar al seu domicili i li va comunicar que la mare havia abandonat l'Estat dos dies abans. D'acord amb el denunciant, aquell dia, la seva exdona es va adreçar al migdia a la Policía Nacional, on, «inexplicablement, li van expedir els dos passaports de les seves filles. Després, va marxar cap a França i, a la nit, van agafar un avió amb destinació als Estats Units. «El dia 18, em va trucar des d'un número ocult i em va dir que no em molestés més a seguir anant a recollir les nenes perquè ja estaven a Houston.»

Fonts properes a la dona van afirmar ahir que ella «no ha marxat per caprici», sinó perquè estava «en situació de risc». A banda, la dona va demanar un informe psicològic, en què ella exposa que estava preocupada pels episodis que vivien les seves filles quan anaven al domicili patern perquè «Iborra és molt sever». Totes les acusacions recollides en l'informe són desmentides tant per l'home com pel seu entorn, i, a més, ell ha presentat una denúncia perquè en el document es parla del seu suposat comportament sense que la psicòloga l'hagi vist mai.

Fins avui, s'han fet tres judicis corresponents a quatre denúncies per presumpte incompliment del règim de visites. Del primer ja n'ha sortit la sentència, que condemna la mare al pagament d'una multa d'un mes amb una quota diària de 6 euros. A mitjans d'abril es podria celebrar el referent al canvi de guàrdia i custòdia de les nenes que sol·licita el pare, que té l'esperança de tornar a veure-les aviat, tot confiant en la col·laboració internacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.