El jutge permet que s'acabi de traslladar Can Fàbregas però sense tocar el subsòl

També accepta la petició del fiscal d'ampliar la querella amb la imputació d'una arquitecta municipal

El jutge, però, manté la imputació de l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron (PSC), així com del regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas (PSC), i de la lletrada municipal. A tots, fins i tot a l'arquitecta municipal, els acusa de dos presumptes delictes: un contra el patrimoni per haver permès el trasllat d'un edifici catalogat amb el màxim nivell de protecció i un altre contra l'ordenació del territori. De les quatre interlocutòries que el magistrat ha emès en els darrers dies, una autoritza l'acabament del desmuntatge de la fàbrica de Can Fàbregas, de la qual només queda en peus la base de la xemeneia i algunes de les parets de la planta baixa. També exigeix que el solar del carrer Biada quedi net i tancat per tal de garantir la salubritat i seguretat de l'espai, així com la conservació dels elements del subsòl, que ara estan coberts de sorra perquè no es malmetin.

Tot i això, l'alcalde de Mataró va explicar ahir que encara no es podran cedir els terrenys a El Corte Inglés perquè comenci a construir els grans magatzems. El motiu és que encara s'ha de resoldre el futur de les restes d'arqueologia industrial i el procés judicial no s'ha tancat. Tot i que la intenció inicial era de destruir els elements del subsòl perquè, segons es va determinar, «no tenien cap valor», el jutge insta a conservar-los.

Els testimonis

Pel que fa a la resta d'interlocutòries, el jutge anuncia que admet la petició del fiscal d'ampliar la querella i que ara també consta com a imputada una arquitecta municipal. A més, informa que citarà a declarar com a testimonis diferents persones, tant particulars com representants de l'Ajuntament i de la Generalitat, relacionats amb el cas. Així, en la llista hi apareix el llavors director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat; el representant legal de Naves Biada, SA que va actuar en la venda de la fàbrica en nom dels parents del regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas, i que haurien sortit beneficiats de l'operació; l'arquitecte designat per l'empresa municipal Pumsa per dirigir el projecte de desmuntatge, trasllat i emmagatzematge del conjunt industrial; tres membres del Consell Municipal de Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró, i una de les antigues propietàries dels terrenys de Can Fàbregas. A petició de l'acusació particular que exerceix la CUP, el magistrat ha acordat demanar la declaració de més testimonis com ara el gerent de Pumsa, César Fernández; el secretari general de l'Ajuntament, i la cap del servei d'Arqueologia i Paleontologia de la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat.

Baron està convençut que la querella s'arxivarà

L'alcalde de Mataró va assegurar ahir que està «convençut» que el procés judicial acabarà amb «el sobreseïment de la querella, l'arxivament i la innocència». Tan segur es mostra Joan Antoni Baron que va destacar el que diu una altra de les interlocutòries que ha dictat el jutge instructor. Tot i que el magistrat ha desestimat la petició de sobreseïment de la querella que va presentar la defensa després que Baron, Bassas i la lletrada municipal anessin a declarar als jutjats el 26 de febrer, admet que podria decidir arxivar la causa un cop s'hagin dut a terme les noves diligències. «El temps acabarà posant tot això al lloc que toca», va afegir-hi l'alcalde, que repeteix una i altra vegada que tot els tràmits per traslladar la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt es van fer «ajustats a dret» i «amb tots els informes tècnics necessaris». Pel que fa a les obres per acabar el trasllat, Joan Antoni Baron, va explicar que la setmana que ve es tornarà a contactar amb l'empresa que ja feia els treballs perquè els acabi tan aviat com sigui possible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.